Tymianek >> Dowiedz się więcej

Tymianek, a właściwie macierzanka tymianek, to roślina szeroko znana na całym świecie i chętnie uprawiana na wielu obszarach. Pierwotnie rosła w krajach śródziemnomorskich i do tej pory występuje tam dziko. Tymianek najbardziej ceniony jest ze względu na swoje zastosowanie kulinarne, jednak nie można odmówić mu działania leczniczego. Już w starożytności doceniono przeciwbakteryjne działanie ziela tymianka, a także uważano, że jest lekiem na uspokojenie i nieśmiałość. Stąd jego nazwa, która z języka greckiego (gr. thymon) oznacza kogoś odważnego. Ziele tymianku zawiera olejki eteryczne (tymol i karwakrol), witaminy z grupy B, witaminę C oraz sole mineralne.

Tymianek to często spotykany składnik syropów oraz tabletek na ból gardła. Jego ziele ma działanie rozkurczowe oraz wykrztuśne, dlatego może być polecane zarówno na kaszel suchy i mokry. Ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne, tymianek stosuje się w infekcjach jamy ustnej, również jako płukankę i środek na brzydki zapach z ust.

Nie bez powodu tymianek zdobył uznanie i stał się popularną rośliną przyprawową. Jego smak w połączeniu z właściwościami daje przyprawę, która podkreśla walory potrawy, a jednocześnie pomaga w jej strawieniu. Może być stosowany na schorzenia układu pokarmowego, na przykład nieżycie żołądka oraz chorobach wątroby.

Płukanki i kosmetyki wykonane na bazie ziela tymianku to jedne z najbardziej skutecznych naturalnych sposobów na łagodzenie trądziku i pielęgnację cery tłustej. Tymianek zewnętrznie stosuje się na łupież i nadmierne przetłuszczanie skóry włosów.

Nie da się ukryć, że podstawowym zastosowaniem tymianku jest przyprawianie. Zioło to szczególnie wykorzystywane jest w kuchni francuskiej. Dodaje się je przede wszystkim do dań mięsnych: jagnięciny, cielęciny i wołowiny. Tymiankiem przyprawia się także pasztety, paszteciki i buliony. Charakteryzuje się wyraźnym, dość pikantnym smakiem oraz ciepłym aromatem.

Warto dodawać go zwłaszcza do potraw tłustych, ponieważ pomaga w ich trawieniu.

Aromatyczna herbata z tymianku
Aromatyczna herbata z tymianku

Tymianek to kolejne zioło, które może być stosowane zarówno w formie herbatki, jak i aromatycznej przyprawy. Znany już w starożytności, od wieków jest powszechnie wykorzystywany leczniczo i kulinarnie.

  • rozrzedza zalegającą w gardle wydzielinę i ułatwia odksztuszanie
  • polecany przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych, suchym kaszlu, chrypce i nadmiernym wysuszeniu błon śluzowych gardła i krtani

Ponadto:

  • działa bakteriobójczo
  • ułatwia trawienie
  • stosowany do przemywania dolegliwości skórnych, w tym przy łojotokowym zapaleniu skóry, wypryskach bakteryjnych i trądziku
  • polecany w formie płukanki przy zapaleniu jamy ustnej i gardła
  • używany do przygotowania kąpieli przeciwzapalnych i odkażających
  • wykazuje delikatne działanie uspokajające

tymianek ekologiczny
reklama