Mięta pieprzowa >> Dowiedz się więcej

« wróć Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa to szeroko rozpowszechnione zioło, stosowane zarówno w lecznictwie, jak i kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Jest rośliną uprawną, lubiącą żyzną glebę oraz nasłonecznione miejsca. Jej właściwości prozdrowotne znane były medynie starożytnej oraz ludowej.

Mięta pieprzowa to zioło przyprawowe oraz miododajne. Zawiera olejek miętowy, kwas askorbinowy, garbniki oraz flawonoidy.

Zdecydowanie najbardziej znaną właściwością mięty pieprzowej jest jej dobroczynne działanie na układ trawienny. Nie da się zaprzeczyć, że jest jednym z najlepszych naturalnych środków na wszelkie tego typu dolegliwości. Stosuje się ją w przypadkach bólu brzucha i żołądka, zaburzeniach trawienia, niestrawności, nudności, schorzeniach wątroby. Bardzo dobrze reguluje przemianę materii, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ale również radzi sobie z brakiem apetytu czy uczuciem przejedzenia.

Mięta pieprzowa już od starożytności była wykorzystywana jako środek na silne bóle głowy oraz migreny. Wówczas rozcierano ją i przykładano do czoła. Olejek miętowy może być również stosowany współcześnie. Aromaterapia z jego udziałem powinna przynieść ulgę osobom zmęczonym i cierpiącym na bóle głowy. Olejek ten ma właściwości kojące i uspokajające.

W olejku mięty pieprzowej znajduje się składnik o nazwie mentol. To właśnie dzięki niemu mięta pozostawia uczucie chłodu i świeżości. Dlatego też stosuje się go w wielu maściach, pastach do zębów i płynach do płukania jamy ustnej.


 

« wróć

Przeczytaj też