Pokrzywa >> Dowiedz się więcej

« wróć Pokrzywa

Choć przez wielu uważana za nieprzyjemny chwast, to jednak w lecznictwie, pokrzywa już od starożytności była ziołem szanowanym i docenianym. Występuje w strefie umiarkowanej Azji, w obu Amerykach (poza strefami tropikalnymi), Afryce Północnej oraz w Europie. W Polsce jest natomiast rośliną pospolitą. Lubi miejsca wilgotne, dlatego często rośnie gdzieś w lasach lub zaroślach. Kwitnie od lipca do września, natomiast zbieramy ją już od czerwca. Była wykorzystywana w ziołolecznictwie ludowym. Nie bez powodu, ponieważ pokrzywa jest jednym z najbogatszych w mikroelementy ziołem. Wystarczy wspomnieć, że zawiera taki ich wachlarz: witaminy A, B2, C, E i K, żelazo, wapń, fosfor, krzem, magnez, potas oraz karotenoidy.

Pokrzywa

Pokrzywa

Bardzo często po napary z pokrzywy sięgają osoby na diecie odchudzającej. Ma to swoje odzwierciedlenie w jej właściwościach. Zioło działa moczopędnie, ułatwia usuwanie z organizmu mocznika, szkodliwych produktów przemiany materii oraz większych ilości chlorków. Dodatkowo, pokrzywa ułatwia trawienie i reguluje przemianę materii, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych. Można stosować ją także w przypadku biegunek, nieżycie żołądka i jelit.

Pokrzywa jest szczególnie cenna ze względu na zwartość jonów żelaza. Dlatego poleca się ją osobom, które mają problemy z jego niedoborem, zwłaszcza po wyczerpujących chorobach, niedokrwistości czy też po obfitych chorobach. Powinni ją stosować krwiodawcy oraz kobiety, które cierpią na obfite miesiączki. Zioło pobudza przyrost czerwonych krwinek oraz zwiększa ilość hemoglobiny. Jest również pomocne przy zaburzeniach krzepliwości krwi.

Pokrzywa może być stosowana jako środek wzmacniający organizm zarówno profilaktycznie, jak i po chorobach. Z racji swoich właściwości oczyszczających, pomaga narządom prawidłowo funkcjonować. Ponadto, zioło wykazuje działanie podobne do antybiotyków oraz antyrakowe – stymuluje tworzenie się zdrowych komórek.

pokrzywa

Pokrzywa

Roślina ta, ze względu na swoje właściwości insulinopodobne, nieznacznie obniża poziom cukru we krwi. Należy jednak nie przesadzać z piciem naparu z pokrzywy, a diabetycy, którzy przyjmują leki na cukrzycę, powinni unikać zioła, gdyż może ono nasilać działanie lekarstw.

Przyjmowana doustnie pokrzywa jest bardzo dobrym neutralizatorem nieprzyjemnych zapachów. Poradzi sobie z wonią po spożyciu czosnku.

Nie da się ukryć, że pokrzywa jest jednym z najlepszych naturalnych kosmetyków działających wielotorowo. Sprzyja poroście i wzmocnieniu włosów, ma właściwości tonizujące i odmładzające, a dodatkowo sok ze świeżej pokrzywy pomaga w leczeniu łupieżu, stanów zapalnych i łojotoku


 

« wróć

Przeczytaj też