Skrzyp Polny >> Dowiedz się więcej

Skrzyp to surowiec lekarski znany od dawna i na wielu kontynentach. W Polsce występuje pospolicie na obszarze całego państwa. Jako że w wielu miejscach występuje dziko, często uważany jest za niepotrzebny i uciążliwy chwast, a to błąd. Roślinę zbiera się przez całe lato. Zawiera liczne witaminy i sole mineralne, a najważniejszym mikroelementem skrzypu jest krzem. To właśnie dzięki niemu wykazuje szerokie działanie kosmetyczne.

Skrzyp polny

Picie naparu ze skrzypu wzmaga wydalanie moczu, a co z tym związane odtruwa organizm, pozbywając się z niego szkodliwych produktów przemiany materii oraz nadmiaru moczanów. Poleca się go więc przy schorzeniach układu moczowego, wymagających zwiększonej produkcji moczu oraz kamicy, skazie, gośćcu, zapaleniach dróg moczowych.

Skrzyp doskonale nadaje się do wykorzystania zewnętrznego. Robione z niego płukanki przyniosą ulgę w stanach zapalnych jamy ustnej, natomiast kompresy przykładane do ciała wspomogą gojenie oparzeń, ran, stanów zapalnych skóry oraz stłuczeń, ponieważ skrzyp działa regenerująco.

Skrzyp to jedno z najbardziej znanych i chętnie wykorzystywanych w kosmetyce ziół. Z pewnością jego właściwości zna każda kobieta, która szukała dobrego specyfiku na wypadające włosy czy łamliwe paznokcie. To właśnie skrzyp polny wspomaga dbanie o urodę. Dzięki zawartości krzemu, skrzyp poprawia również stan skóry, zwłaszcza borykającej się ze stanami zapalnymi lub trądzikiem.

Uwaga! Przy dłuższym stosowaniu skrzypu, należy jednocześnie przyjmować witaminę B1 – np w postaci herbatki z szałwii, gdyż zioło zmniejsza stężenie tego mikroelementu w organizmie.


ekologiczny skrzyp polny
reklama

 

PODZIEL SIĘ