Jak wzmocnić odporność wiosną?

« wróć

Dlaczego wiosną należy szczególnie dbać o odporność? Czy wiesz, że napary ziołowe to doskonały sposób na to, by wzmocnić i rozgrzać organizm?

Odporność wiosną – czemu jest tak ważna?

Odporność to potężny mechanizm, który chroni nas przed infekcjami. Jego zadaniem jest rozpoznawanie czynników chorobotwórczych, czyli patogenów i usuwanie ich z naszego organizmu. Dziecko w pierwszym okresie życia otrzymuje odporność od matki – już w życiu płodowym i wraz z mlekiem przekazywane są przeciwciała. Będą one jednak bronić tylko przed tymi patogenami, z którymi dotąd zetknęła się matka. Jest to odporność tak zwana „wrodzona”. Z czasem dziecko kształtuje swoją własną odporność na czynniki chorobotwórcze, które napotyka w pierwszych latach życia.

Przykład

Stąd częste infekcje u młodszych dzieci – co stanowi naturalny sposób nabywania odporności, dopóki w pełni nie ukształtuje się samodzielny system ochronny organizmu. Układ immunologiczny rozwija się stosunkowo wolno, bo zazwyczaj dopiero u dzieci w wieku 12 lat funkcjonuje tak, jak u osoby dorosłej. Do tego czasu uczy się właściwie reagować na otaczające go wirusy i bakterie.

„Dobra odporność” to taka, która potrafi temu zadaniu sprostać. Jednak jak ją pielęgnować i wzmacniać, by dzielnie broniła nas przed otaczającymi nas wirusami i bakteriami? Okazuje się, że najskuteczniejsze są najprostsze, tradycyjne metody.

Naturalna dieta na wiosnę

Odporność osłabić można bardzo łatwo i to nie tylko niedopasowanym do pogody ubiorem, czy brakiem snu. Aromatyzowane napoje, kolorowe słodycze, konserwowane pożywienie – wszędobylskie polepszacze żywności skutecznie niszczą naszą naturalną zdolność do walki z infekcją i kiepskim samopoczuciem. Organizm obciążony chemicznymi substancjami, być może najedzony, ale niedożywiony, nie jest zdolny do prawidłowej pracy, a co za tym idzie – ochrony przed zarazkami i wirusami.

Dobrze jest więc zadbać o to, by w diecie znajdowało się jak najwięcej naturalnych produktów, pochodzących z upraw ekologicznych, nieprzetworzonych, dostosowanych do naszych potrzeb żywieniowych, pogody i trybu życia.

Rozgrzej organizm od środka ziołowymi herbatami

Prawidłowe odżywianie to pierwszy krok do sukcesu. Pamiętajmy, by w codziennej diecie przeważały ciepłe posiłki, a zwykłe soki i herbatę, zastąpić herbatami ziołowymi – szczególnie teraz, w tych zimowych miesiącach. Rozgrzany od wewnątrz organizm jest o wiele bardziej odporny i lepiej radzi sobie z niesprzyjającą aurą. Zimno, również w postaci chłodnych dań i napojów, bardzo osłabia między innymi nerki, a co za tym idzie – układ odpornościowy, jest więc pośrednią przyczyną infekcji.

Eko Kurdybanek EcoBlik

Kurdybanek EcoBlik

Herbatka na zdrowie

Poza zdrowym odżywianiem, fenomenalnie można wzmocnić swoją odporność, popijając odpowiednie herbaty ziołowe. Szczególnie cenny dla zdrowia jest napar z kurdybanka. Wzmacnia system odpornościowy, pomaga zwalczać choroby wirusowe i wszelkie infekcje, a co najważniejsze – zwiększa liczbę leukocytów, czyli białych krwinek, których zadaniem jest ochrona organizmu przez wirusami i bakteriami. Wystarczy łyżeczkę ziela kurdybanku zalać wrzątkiem – tak jak zwykłą herbatę i odczekać kilka minut. Taki napar jest bardzo lubiany z dodatkiem domowej roboty syropu z malin, wiśni lub czarnej porzeczki oraz łyżeczką miodu.

Przydkład

Doskonałe działanie ma także witamina C, która uszczelnia naczynia krwionośne, przez co chroni nas przed infekcjami. Sporą jej dawkę możemy dostarczyć wraz z ciepłą herbatką z suszonych owoców jarzębiny, kwiatu lipy i bzu czarnego. Taka mieszanka świetnie komponuje się z dodatkiem ziela macierzanki oraz cząbru, które dodatkowo rozgrzeją, wspólnie pomagając w zapobieganiu przeziębieniom.

Tekst przygotowany dla portalu

wieszjak

« wróć

Przeczytaj też