Kurdybanek – wzmacnia odporność i poprawia koncentrację
Bluszczyk kurdybanek to roślina, której możemy używać w kuchni w roli przyprawy, a także jako dekoracji dania. Kurdybanek ma także zastosowanie w ziołolecznictwie – łagodzi objawy przeziębienia, poprawia koncentrację, zmniejsza stres.
Zanim kurdybanek stał się popularną rośliną leczniczą, w Anglii stosowany był do wyrobu piwa. Niegdyś wierzono też, że ma czarodziejską moc, a jego bukiety, noszone przy ubraniu, chronią przed złem. Noszenie kurdybankowych wieńców przez czarownice, pomagało im ponoć przepowiadać przyszłość. Z bardziej przyziemnych rzeczy – kurdybanek jest rośliną uwielbianą przez pszczoły, dzięki którym możemy cieszyć się pysznym, jasnożółtym miodem z bluszczyka kurdybanka.
Kurdybanek podnosi odporność
Kurdybanek działa bakteriobójczo i uszczelnia ściany naczyń włosowatych. To właśnie dzięki temu, wzmacnia nasz organizm i poprawia odporność. Łagodzi także objawy przeziębienia, w tym chociażby katar i pomaga szybciej wrócić do zdrowia. Działa wspomagająco również przy wszelkich zapaleniach górnych dróg oddechowych, a nawet astmie. Warto więc korzystać z jego właściwości szczególnie teraz, by wzmocnić organizm przed nadejściem wiosny i zminimalizować osłabienie organizmu po zimie.
Piękna sylwetka dzięki kurdybankowi?
Ziele kurdybanka sprzyja również tym, którzy chcą zadbać o sylwetkę – zwiększa wydzielanie soku trawiennego i ułatwia wchłanianie składników pokarmowych, poprawiając tym samym przemianę materii. Oprócz tego, neutralizuje tę szkodliwą część bakterii w przewodzie pokarmowym oraz uboczne produkty metabolizmu.. Utrudnia wchłanianie sztucznych substancji chemicznych, chroniąc tym samym wątrobę. Dzięki niemu, pozbędziemy się wszelkich zaburzeń oraz dolegliwości związanych z trawieniem.
Ziele kurdybanka – do czego je wykorzystać?
Jak go przyrządzić? Najprostszym sposobem jest oczywiście napar. Wystarczy łyżeczkę suszonego ziela kurdybanka zalać wrzątkiem i zostawić na ok 10 minut. Doskonale smakuje z odrobiną miodu lub domowego syropu z mniszka lekarskiego. Świetnym pomysłem jest też nalewka, która wzmocni odporność przed nadchodzącą wiosną. Warto popijać ją również wieczorem, w przeddzień ważnych spotkań i wystąpień. Nalewka poprawi koncentrację, wzmocni układ nerwowy i zregeneruje organizm, dzięki czemu pozwoli zapomnieć o tremie i nieprzyjemnym napięciu.
Nalewka z kurdybanka według receptury mgr Stefanii Korżawskiej
Potrzebujesz:
*10 łyżek suszonego ziela kurdybanka
*0,5 litra wódki
Kurdybanek wsypać do słoika, zalać wódką i szczelnie zamknąć. Pozostawić na 10 dni, każdego dnia lekko wstrząsając. Pić 1-2 łyżeczki dziennie w kieliszku ciepłej wody. W stanach osłabienia organizmu dawkę można zwiększyć – 3 razy dziennie po łyżce.
Kurdybanek poza sezonem – kupujmy certyfikowany!
Zanim kurdybanek pojawi się na łąkach i polach, przez cały rok możemy korzystać z jego właściwości, stosując ususzone listki. Zwracając uwagę na ekologiczny certyfikat, mamy pewność, że roślina rosła na czystych terenach, z dala od ruchliwych dróg i obszarów nawożonych chemicznie. Listki kurdybanka to doskonały początek dla wiosennych porządków w naszym organizmie – a później – do dbania o ten doskonały ład przez cały rok. Dla zdrowia, siły i odporności!
Tekst przygotowany dla portalu
« wróć