Dlaczego nasiona marchwi są tak zdrowe?

Jesień to czas, w którym szczególnie warto zwrócić uwagę na dietę, by organizm miał siłę walczyć z nadchodzącym chłodem i mniejszą ilością słońca. Solidną dawkę witamin zapewni porcja sezonowych owoców i warzyw. Wiedzieliście, że tuż obok popularnej jesienią marchewki, warto włączyć do diety także jej nasiona?

Nasiona posiadają wszystkie substancje odżywcze, które potrzebne są, by wzrosła z nich kolejna roślina. Dlatego właśnie kryje się w nich bogactwo najcenniejszych właściwości. Najważniejsze jednak, by zwrócić uwagę na to, jakie nasiona kupujemy. Najłatwiej dostępne są te przeznaczone do wysiewu. Absolutnie nie nadają się one jednak do spożycia! Są zaprawiane chemicznie, by przechować je przez zimę, do kolejnego zasiewu. Należy zatem znaleźć nasiona przeznaczone do spożycia, tzw. „niezaprawione”, posiadające certyfikat ekologiczny. Tak przygotowane, wniosą wiele dobrego do naszego organizmu, wzmacniając zdrowie i naszą odporność.

Dlaczego nasiona marchwi są tak zdrowe?

Nasiona marchwi można podawać na kilka sposobów. Najbardziej popularny i łatwy do przygotowania jest napar – w postaci pysznej i pachnącej herbatki. Ma ona wówczas delikatny, lekko słodkawy smak i odprężający aromat – stąd jej popularność także wśród fanów inhalacji i pachnących kąpieli relaksacyjnych. Marchew to nietypowe zastosowanie znalazła także w kuchni – suche nasiona są ciekawym dodatkiem do zup i sałatek. Przy okazji wzmocnią pracę wątroby, złagodzą problemy trawienne, poprawią pracę jelit i nerek. Z powodzeniem można też dodać kilka takich nasion do ulubionej mieszanki ziołowej lub czarnej herbaty i popijać na co dzień. Warto pamiętać, że zdrowotne działanie nasion marchwi jest niezwykle szerokie. Dzięki właściwościom rozszerzającym naczynia krwionośne, stosowane regularnie, wspomogą walkę z chorobą wieńcową, miażdżycą i nadciśnieniem. Ponadto znacznie poprawią ukrwienie, dzięki czemu dotlenią cały organizm. Działają kojąco na układ nerwowy, obniżając stres i wzmacniając pracę mózgu – poprawiają tym samym koncentrację i wpływają na nasze dobre samopoczucie.

Marchew jest rośliną dwuletnią. Oznacza to, że kwiatostan pojawia się dopiero w drugim roku hodowli. Roślina zużywa wtedy substancje zapasowe, zgromadzone w korzeniu, na wytworzenie nasion – po czym obumiera. Stąd pozyskanie nasion marchwi jest bardzo pracochłonne i czasochłonne – wymaga aż dwóch lat oczekiwań. Jej zdobycie jest jednak warte każdego zachodu – aby potem, jedząc pyszną sezonową surówkę z marchewki, przygotować sobie pyszną herbatę z jej nasion i zadbać o zdrowie całego organizmu!

Tekst przygotowany dla portalu

ekologiapl

PODZIEL SIĘ