Nasiona marchewki – pyszne, zdrowe i pomysłowe!

« wróć nasiona marchewki pyszne ecoblik

Chrupiąca, pyszna marchewka znana jest na całym świecie ze swoich wszechstronnych właściwości. Znalazła swoje zastosowanie w przeróżnych przepisach kulinarnych oraz medycynie ludowej. Swoich oddanych miłośników mają już marchewkowe ciasto, surówki, soki, a nawet portugalski marchewkowy dżem. Jednak nadal niewiele osób wie, jak ogromne bogactwo smaku i wyjątkowych właściwości kryją nasiona tego pomarańczowego korzenia.

Czas na relaks? Naturalnie!

Nasiona marchewki mają bardzo wiele zastosowań i można je podawać na mnóstwo sposobów. Najbardziej popularny jest napar, podawany w postaci pysznej, słodkawej herbatki. Ma ona delikatny smak i odprężający aromat. Marchewka w tej postaci, znalazła również sporo fanów pośród wielbicieli kąpieli relaksacyjnych. Taki zabieg oczyszcza skórę, nadaje ciału elastyczności i pięknego wyglądu. Na dodatek bardzo łatwo można go przygotować – wystarczy do tradycyjnej kąpieli dolać około 1 litr naparu z dwóch łyżek nasion marchewki. Podczas takiego spa, należy pamiętać, by serce zawsze znajdowało się ponad powierzchnią wody, a nerki pod nią.

Nasiona marchewki delikatnie rozszerzają naczynia krwionośne, a co za tym idzie – dotleniają komórki ciała, dzięki czemu są świetnym, naturalnym środkiem wspomagającym pracę mózgu – poprawiającym koncentrację i ułatwiającym zapamiętywanie. Co więcej, tonizują układ nerwowy, obniżają poziom stresu i ułatwiają odprężenie. W ten właśnie sposób, wpływają na nasz dobry nastrój i samopoczucie, szczególnie w chłodne, zimowe wieczory. Zbawienne działanie na układ krążenia, pomaga walczyć z chorobą wieńcową, miażdżycą i nadciśnieniem oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia tych dolegliwości. Marchewkową herbatką można również przemywać cerę – jak tonikiem, a odsączone nasiona, wykorzystać do maseczek oczyszczających, czy też jako peeling do twarzy i ciała. Bardzo łatwo samodzielnie przygotowywać z nich aromatyczne inhalacje kojące drogi oddechowe – wystarczy czubatą łyżeczkę nasion zalać gorącą wodą i rozkoszować się delikatnym aromatem.


 


Kuchenne finezje

Nasiona marchewki można stosować pod dowolną postacią. Znalazły one także swoje zastosowanie w kuchni. Są ciekawym dodatkiem do zup, sałatek, czy dań mięsnych. Regulują procesy trawienne, poprawiają pracę jelit oraz wzmacniają funkcjonowanie wątroby i nerek, a przy tym pomagają zadbać o sylwetkę. Można także dodać kilka nasion do jednej z ulubionych mieszanek ziołowych lub też zwyczajnej herbaty i popijać każdego dnia. To jednak wciąż nie koniec zaskakujących i pomysłowych zastosowań nasion marchewki. Z ich udziałem można nawet upiec pyszny, pachnący chleb na świąteczny stół. Dla wszystkich marchewkowych smakoszy – sprawdzony przepis w prezencie!

Świąteczny chleb z nasionami marchewki

Składniki:
225g mąki zwykłej
200g mąki razowej
300ml wody
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka soli
2 łyżki nasion marchewki
mleko i nasiona marchewki na wierzch

Sposób przygotowania: Przesiać mąkę. Wymieszać z solą i drożdżami, zalać wodą, dodać nasiona marchewki i wyrobić na jednolite, elastyczne ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto chwilę lekko ugniatać, w celu odgazowania. Pozostawić na 10 minut. Uformować bochenek, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, chleb posmarować mlekiem i posypać nasionami. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 220oC i piec na złoty kolor – dla pewności sprawdzić patyczkiem.

 

Marchewkowy sekret

W nasionach zamknięte są wszystkie substancje odżywcze potrzebne do wzrostu nowej rośliny. To dlatego zawierają one bogactwo najcenniejszych wartości. Marchewka jest rośliną dwuletnią, a oznacza to, że kwiatostan pojawia się dopiero w drugim roku hodowli. Zużywane są wtedy substancje zapasowe zgromadzone w korzeniu i wytwarzane są nasiona. Pozostała część rośliny obumiera. Dlatego właśnie pozyskanie nasion marchewki jest bardzo pracochłonne i czasochłonne – wymaga aż dwóch lat oczekiwań i ciężkiej pracy. Mnogość zastosowań tych małych nasionek zawstydza niejednego, ale warto zwrócić szczególną uwagę na to, jakie nasiona kupujemy. Powszechnie dostępne są te, które przeznaczone są do wysiewu. Takie jednak absolutnie nie nadają się do spożycia! Są zaprawiane środkami chemicznymi, by zachowały świeżość przez zimę, do następnego wysiewu. Należy więc wybrać nasiona niezaprawione, posiadające certyfikat ekologiczny i przeznaczone do spożycia, a te dostępną są w sklepach ze zdrową żywnością. Przygotowane w dowolny, ulubiony sposób są skarbnicą subtelnego smaku i całego bogactwa najcenniejszych, naturalnych wartości.

Tekst przygotowany dla portalu

ulica_ekologiczna

« wróć

Przeczytaj też