Kawa Ziarnista
Zanim kawa trafi o poranku do naszej filiżanki, abyśmy mogli się nią delektować i zachwycać wyśmienitym smakiem i zapachem świeżo zaparzonej małej czarnej, ziarna kawowca muszą przebyć bardzo długą drogę. Wszystko zaczyna się na plantacjach, zlokalizowanych w tak zwanym Pasie Kawowym. Obejmuje on niektóre kraje Centralnej Afryki, Ameryki Łacińskiej, Ameryki Południowej oraz Azji i Oceanii.To właśnie od rodzaju plantacji zależy, czy kawa jest ekologiczna. Certyfikat eko przyznaje się wyłącznie tym uprawom, które nie stosują nawozów sztucznych, ani pestycydów. Dzięki temu, kawa nie będzie posiadała szkodliwych chemicznych substancji – tak szkodliwych dla naszego organizmu.
Arabika a Robusta
Choć istnieje ponad 100 różnych gatunków krzewów kawowca, to właśnie te dwa – Arabika i Robusta, należą do najbardziej popularnych. Czym różnią się te dwa gatunki? Nieraz zdarza nam się widzieć w sklepie napis „100% Arabika”. Co to oznacza? Arabikę uznaje się za najszlachetniejszy i najstarszy rodzaj kawy, pochodzący z Etiopii. Uprawiana na terenach górzystych, w temperaturze około 20-25 stopni C, zawiera mniej kofeiny niż Robusta. Dlatego też ma delikatniejszy, niemal czekoladowy smak i przyjemny aromat. Gatunek Robusta natomiast, jest dużo bardziej odporny na choroby, a także łatwiejszy oraz tańszy w uprawie. Ze względu na swój wyrazisty i gorzki smak, rzadko występuje w pojedynkę. Najczęściej spotyka się go w mieszance z łagodniejszą Arabicą. Pozwala to co prawda zmniejszyć koszty produkcji – ze względu na niższą cenę surowca, ale nie idzie w parze z jakością kupowanej kawy. Co więcej, na Robustę należy uważać jeszcze z jednego powodu. W porównaniu z Arabicą, zawiera większe ilości furanu, czyli toksycznego i kancerogennego związku. Ponieważ zaś Robusta bardzo często używana jest do produkcji kaw rozpuszczalnych – warto całkowicie wyeliminować je z diety, na rzecz aromatycznej kawy mielonej.