Herbaty klasyczne
Wśród nich selekcja wyłącznie najlepszych i najbardziej szlachetnych listków krzewu herbacianego.
Jak parzyć herbatę i z czym ją pić?
W wielu krajach parzenie herbaty nie jest zwykłą, codzienną czynnością, ale prawdziwym rytuałem. Wystarczy tylko wspomnieć o japońskich ceremoniach, w których picie herbaty ma bardzo uroczysty charakter. Nawet jeśli przygotowujemy napar wyłącznie dla siebie, warto wiedzieć, jakimi zasadami się kierować, by móc cieszyć się pełnią herbacianego smaku.
Parzenie herbaty
Pierwsze, co musimy wiedzieć o parzeniu herbaty, to fakt, że stosując za niską lub za wysoką temperaturę parzenia – wbrew powszechnym przekonaniom – nie zepsujemy liści. Będą one smakowały inaczej, mogą mieć zbyt wiele goryczy lub wręcz za słaby smak, ale taka herbata na pewno nie będzie trująca i nadal będzie nadawała się do wypicia.
Wszelkie propozycje sposobu podania herbaty, temperatury parzenia wynikają z wieków doświadczeń i tradycji i mają nam wskazać, przy jakich parametrach, dany gatunek herbaty prezentuje się najlepiej – oddając pełnię swojego smaku i aromatu.
Na początek jednak – kilka ogólnych informacji. Herbata bardzo łatwo przyjmuje wilgoć z otoczenia. Dlatego tak ważne jest, aby przechowywać ją w miejscu suchym oraz ciepłym – najlepiej w szczelnym pojemniku np. szklanym, wyparzonym wcześniej słoju.
Herbata bardzo szybko przejmuje także obce zapachy – dlatego nie należy jej przesypywać do pojemnika zawierającego pozostałości po innych produktach. Warto także trzymać herbatę z dala od przypraw oraz innych artykułów żywnościowych, charakteryzujących się intensywnymi zapachami.
Mówi się, że herbatę najlepiej jest parzyć wodą raz przegotowaną i miękką, czyli posiadającą niskie stężenie minerałów. Im woda twardsza, tym bardziej musimy wydłużać czas parzenia. W przypadku twardej wody, można również użyć większej ilości liści do zaparzania – aby otrzymać napar odpowiedniej mocy. Jeśli mamy do dyspozycji szklany dzbanek, to zaparzajmy herbatę w nim, a dopiero potem przelewajmy do ulubionych naczyń.
Czas parzenia, temperatura wody oraz ilość herbaty na filiżankę, uzależnione są od gatunku liści i naszych upodobań.
Można poeksperymentować i znaleźć swoją ulubioną technikę lub skorzystać z poniższej tabeli:
Herbata | Ilość suszu na filiżankę | Czas parzenia | Temperatura wody |
Czarna Assam | 1 łyżeczka | 3 minuty | 95°C |
Czarna Darjeeling | 0,5-1 łyżeczka | 2-4 minuty | 95-100°C |
Oolong | 1 łyżeczka | 1-5 minut | 90°C |
Zielona Gunpowder | 1 łyżeczka | 3 minuty | 75-85°C |
Zielona Sencha | 1 łyżeczka | 2 minuty | 65-70°C |
Biała Pai Mu Tan | 1-2 łyżeczki | 1-7 minut | 70-90°C |
Rooibos* | 1 łyżeczka | 3-5 minut | 95-100°C |
Jeśli nie mamy specjalnego termometru do mierzenia temperatury wody, możemy stosować następującą zasadę: po 3-4 minutach od zagotowania, woda osiąga temperaturę 90°C, a po około 13 minutach 75°C.
Dodatki do herbaty
Odkąd tylko pija się herbatę, dodaje się do niej różne produkty towarzyszące – w celu urozmaicenia smaku. Jej najwięksi wielbiciele i koneserzy, delektują się oczywiście 100% smakiem, pozbawionym dodatków – popijając herbaty w wersji klasycznej. Co jednak najczęściej pojawia się w towarzystwie herbaty?
- Cukier
Zdecydowanie najbardziej popularnym dodatkiem do herbaty jest cukier. Należy jednak pamiętać, że znacząco wpływa on nie tylko na podwyższenie kaloryczności napoju, ale przede wszystkim zmianę jego smaku. Jeśli więc lubimy słodką herbatę i nie potrafimy obyć się bez cukru – sięgajmy po niewielkie ilości cukru trzcinowego.
- Mleko i śmietanka
W Polsce te dwa składniki kojarzą się raczej z kawą niż herbatą, ale w Azji oraz w Anglii dodaje się je również do herbaty. Mleko, w tym roślinne, podwyższa odżywczość naparu, a dodatkowo neutralizuje działanie teiny.
- Cytrusy
Cytrusy to dobry sposób, aby skosztować herbaty z ciekawy posmakiem i nowym aromatem. Oprócz szeroko znanego dodatku do herbaty, jakim jest cytryna, warto również wkroić do naparu plasterek pomarańczy.
- Przyprawy
W towarzystwie herbaty, często pojawiają się także przyprawy – najczęściej rozgrzewające – w tym pieprz, imbir, cynamon i kardamon. Nierzadko można tu spotkać także zioła – między innymi miętę.
- Pozostałe
Niekiedy herbaty spotykamy także z dodatkiem alkoholi (np. whisky, koniak, wino), konfitury czy soku – np. z malin.
Dlaczego warto sięgnąć po herbatę ekologiczną?
Klasyczna herbata to jeden z ulubionych napojów Polaków. Gości w każdy domu codziennie, w różnych odsłonach i smakach. Popijamy ją w Święta i zamawiamy w restauracjach. Skoro więc tak często gości w naszych filiżankach, warto zastanowić się, skąd pochodzi i na co warto zwrócić uwagę przy jej wyborze.
Co to znaczy, że herbata jest ekologiczna i jakie ma zalety?
Jeśli na opakowaniu danego produktu znajduje się logo i znaczek organizacji przyznającej certyfikaty rolnictwa ekologicznego – wówczas masz pewność, że trafiłeś na herbatę ekologiczną. Wybór ułatwi także obecność na etykiecie tzw. ‘zielonego liścia’, czyli europejskiego symbolu rolnictwa ekologicznego.
Taka herbata będzie pochodziła z plantacji, gdzie nie stosuje się chemicznych środków ochrony upraw oraz żadnych nawozów sztucznych. Do herbacianych listków, które później zaparzamy, nie przedostają się więc chemiczne, szkodliwe związki – w tym pestycydy.
Również smak nie pozostaje bez różnicy. Niewątpliwie, herbata ekologiczna różni się od zwykłej i można wyczuć to od razu. Jej bukiet smakowy jest czysty, nieskażony żadnymi substancjami chemicznymi. Dopiero pijąc taki ekologiczny napar herbaciany, możemy przekonać się, jak naprawdę smakuje prawdziwa herbata.
Herbata ekologiczna to nie tylko gwarancja lepszego smaku, ale przede wszystkim – zdrowsza wersja naparu, który pijemy na co dzień. Warto zadbać o to zarówno dla zdrowia, jak i swojego samopoczucia!
Zdrowotne i kosmetyczne właściwości herbaty
Nie ma wątpliwości, że większość z nas pije herbatę dla jej smaku. Wybieramy swoje ulubione gatunki, a potem cieszymy się miłym aromatem podczas śniadania albo popołudniowego relaksu z książką. Jednak warto wiedzieć, że herbata ma także pewne działanie zdrowotne i kosmetyczne.
Odkąd tylko Azjaci zaczęli uprawiać i pić herbatę, pojawiły się pierwsze informacje o jej zdrowotnych właściwościach. Gdziekolwiek na świecie się pojawiała, najpierw traktowano ją jako przeciwzapalny lek lub środek na wzmocnienie. Współcześnie, herbaciany napar pijemy głównie dla uradowania kubków smakowych, ale przecież jego działanie lecznicze jest takie samo jak wiele wieków temu.
Mówi się, że wśród różnych gatunków herbat, najbardziej dobroczynny wpływ na zdrowie mają herbaty zielone oraz białe.
Kilka zdrowych porad picia herbaty:
– 5 filiżanek herbacianego naparu dziennie w zupełności wystarczy – pozostałe ilości uzupełnij o herbaty ziołowe
– staraj się nie zaparzać herbaty zbyt długo – bardzo mocna, będzie posiadała duże stężenie garbników – o czym świadczy cierpki smak naparu, te z kolei – w wybranych przypadkach, przyjmowane w nadmiarze, mogą przyczynić się do podrażnienia błony śluzowej
– pamiętaj także, że polifenole, choć bardzo dobroczynnie wpływają na organizm, to jednak zmniejszają wchłanianie żelaza – dlatego spożywaj produkty z witaminą C, ułatwiającą wchłanianie tego składnika mineralnego
– wybieraj herbaty tylko najlepszej jakości, pochodzące z upraw ekologicznych