Kasza jaglana – kilka świątecznych przepisów
Wprowadzenie kaszy jaglanej do jadłospisu nie musi ograniczać się wyłącznie do nowych nawyków żywieniowych u dziecka – warto zaserwować ją całej rodzinie, a Święta są do tego doskonałą okazją. To świetna propozycja – pożywna i rozgrzewająca, dająca szerokie pole do kulinarnego popisu.
Jak to działa?
Kasza jaglana działa wzmacniająco, usuwa wilgoć z organizmu i zapobiega chorobom wirusowym – z tego względu zalecana jest również przy przeziębieniach i zapaleniach górnych dróg oddechowych. Reguluje procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga w walce z alergiami. Zawiera dużą ilość, bo aż blisko 10%, białka oraz wiele związków, które wspomagają poprawne funkcjonowanie całego organizmu. Jedna z tych cennych wartości to krzemionka – obecna tylko w nielicznych produktach spożywczych, a niezwykle pożyteczna, gdyż razem z wigilijnym karpiem, odpowiada za zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Kasza jaglana wpływa korzystnie na dobre samopoczucie całej rodziny, a co więcej – sprzyja wydzielaniu hormonu szczęścia – serotoniny, która poprawi humory z pewnością przy niejednym bożonarodzeniowym stole.
Kasza jaglana charakteryzuje się delikatnym smakiem i jest najbardziej lekkostrawną ze wszystkich zbóż, co z pewnością będzie cechą mile widzianą pośród świątecznego menu. Stanowi wolny od glutenu i innych alergenów wysokowartościowy zamiennik ziemniaków, ryżu oraz makaronu. Świetnie nadaje się nie tylko do codziennej diety, ale również tej odświętnej. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie kaszy jaglanej w świątecznym wydaniu.
Świąteczna jagiełka, czyli to, co pradziadek jadł w Wigilię
Porcja na 4 osoby
Potrzebne będą:
*suszone morele,
*suszone śliwki,
*rodzynki,
*orzechy włoskie,
*migdały,
*2 łyżki miodu,
*1 szklanka kaszy jaglanej (niegotowanej).
Kaszę zalej 500 ml wrzącej wody – skróci to czas przygotowywania – i gotuj na średnim ogniu do miękkości 15 minut lub do momentu, gdy cała woda wyparuje. Dodaj po 2 łyżki: rodzynek, pokrojonych suszonych moreli, śliwek, posiekane orzechy włoskie i migdały (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Do jagiełki możesz też dodać swoją własną ulubioną mieszankę bakalii. Wymieszaj wszystko z miodem i podawaj na ciepło. Świąteczna jagiełka gotowa!
Ziołowa kasza jaglana – pyszny dodatek do świątecznych dań
porcja na 4 osoby
Potrzebne będą:
*kminek,
*czarnuszka,
*siemię lniane,
*sól morska,
*2 łyżki oleju rzepakowego,
*1 szklanka kaszy jaglanej (niegotowanej).
Kaszę jaglaną ugotować jak w poprzednim przepisie. Zamiast zwykłej wody można użyć domowego bulionu warzywnego. Przyprawy wymieszać w równych proporcjach i utrzeć w moździerzu. Następnie dodać do kaszy solidną szczyptę takiej mieszanki ziołowej – lub więcej – do smaku. Całość skropić olejem rzepakowym i wymieszać. Olej rzepakowy, opcjonalnie, można zastąpić olejem lnianym.
Masa makowa z kaszą jaglaną
Potrzebne będą:
*pół szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej),
*półtorej szklanki domowej masy makowej.
Ugotowana kasza jaglana, doskonale sprawdzi się także jako dodatek do domowej masy makowej. Kaszę ugotuj oddzielnie – najlepiej na mleku (roślinnym) – to nada jej delikatności. Dodaj do mielenia, razem z makiem, a następnie przygotuj masę makową według ulubionego przepisu podstawowego. Dodatek kaszy jaglanej nie tylko doda masie makowej kremowej, delikatnej konsystencji, ale ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, będzie doskonałym uzupełnieniem wigilijnego stołu. Tradycyjny makowiec w nowym wydaniu! Kaszę jaglaną można dodać także do grzybowej – zamiast makaronu.
Wybór kaszy – tutaj pochodzenie ma znaczenie
Tak, jak wszystkie świąteczne potrawy składają się z najlepszych składników, niech i znajdująca się wśród nich kasza jaglana będzie doskonała. Na co należy zwrócić uwagę, aby wybrać tę najlepszą? Kasza jaglana ma dość sporą zawartość tłuszczu (około 3%), dlatego dość szybko jełczeje. To sprawia, że niekiedy jest gorzka i nie nadaje się do spożycia. Aby tego uniknąć, przy zakupie należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. W przypadku produktów z polskich ekologicznych upraw, krótki czas spędzony w drodze daje nam pewność, że bogate walory odżywcze i delikatny smak zostaną w pełni zachowane, a w kaszy nie odnajdziemy goryczki. Ekologiczny certyfikat daje nam jednocześnie gwarancję naturalnych upraw – pozbawionych sztucznych nawozów i wymuszonych metod wzrostu, co sprawia, że taka kasza szybciej się ugotuje i pozwoli cieszyć się delikatniejszym smakiem. Proso rosnące w naszym klimacie jest drobniejsze, stąd tutejsza kasza charakteryzuje się mniejszymi ziarenkami. Zbędne będzie też jej przepłukiwanie, moczenie czy wyprażanie przed gotowaniem. Jest to więc doskonała propozycja, do przygotowania świątecznego obiadu – z pysznymi warzywami i karpiem albo wigilijnego deseru z bakaliami – sprawdzone przepisy, które zachwycą Twoje dziecko i nie tylko!
Tekst przygotowany dla portalu
« wróć