Prosty deser z kaszą jaglaną od domnaobcasach.com
Deser zazwyczaj kojarzy się nam z czymś słodkim, pysznym, ale także kalorycznym i niezdrowym. Przecież nie każdy musi taki być. Przygotowując go w domu warto czasem sięgnąć po zdrowe, ekologiczne składniki i poeksperymentować ze smakiem.
W zeszłym tygodniu otrzymałam zaproszenie od firmy EcoBlik do wzięcia udziału w ich projekcie kulinarnym, którego celem jest zachęcenie internautów do wykorzystywania zdrowych składników w kuchni. Postanowiłam zrobić prosty deser z kaszą jaglaną z dodatkiem lawendy. Polecam wszystkim taki deser, jest nie tylko bardzo smaczny, ale także prosty i szybki w przygotowaniu.
Prosty deser z kaszą jaglaną
Składniki:
– 75g kaszy jaglanej z wiśniami EcoBlik
– 4 jajka
– 4 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki kakao
– szczypta lawendy od EcoBlik
– garść suszonej żurawiny
– garść grubo mielonych orzeszków nerkowca
Przygotowanie:
– kaszę jaglaną wraz z lawendą zmiel na mąkę
– jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj kakao i ponownie utrzyj
– do jajek wsyp mąkę z kaszy jaglanej i krótko zmiksuj, dodaj żurawinę i wymieszaj łyżką
– nakładaj masę do kokilek (średnica ok. 7cm) do 3/4 wysokości naczynia, powinno wyjść 5 porcji
– piekarnik nagrzej do 150 stopni, wstaw deser do piekarnika i piecz 20 minut
Uwaga:
– deser smakuje wyśmienicie z dodatkiem dżemu
O autorce wpisu:
Jestem Agnieszka, z wykształcenia inżynier informatyk, choć zawsze chciałam zostać dziennikarką. Dziś realizuję swoje marzenie studiując Filologię polską ze specjalnością edukacja medialna i dziennikarska.
Uwielbiam gotować, piec, smażyć, przygotowywać desery i torty. Poza kuchnią moją pasją są podróże. Jak każda kobieta chcę dobrze wyglądać. Dobra książka, serial czy film to zdecydowanie moje ulubione formy relaksu.
« wróć