Płatki gryczane – bezglutenowy hit
Płatki gryczane – warto o nich pamiętać. Wciąż jeszcze mało znane, ale są niezwykle pożyteczne, bogate w wartości odżywcze i mikroelementy!
Rzekome zboże, czyli gryka
Podobnie jak wiele innych roślin, gryka uprawiana jest od kilkudziesięciu wieków. Wbrew pozorom, wcale nie jest zbożem. Zaliczamy ją do tzw. zbóż rzekomych, czyli roślin, które są bogate w skrobie i wytwarzają ziarna podobne do zwykłych zbóż. Grykę więc, tak samo jak owies czy pszenicę, można przetwarzać na produkty spożywcze, w tym chociażby na kaszę, ale także mąki i właśnie płatki.
Gryka zawiera sporo białka. Ponadto dostarcza organizmowi mikroelementy: witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę PP oraz magnez i żelazo. Jako zboże rzekome, a nie prawdziwe, gryka jest bezglutenowa, dlatego śmiało można produkty gryczane włączyć do diety osób słabo tolerujących gluten.
Dlaczego warto jeść płatki gryczane?
Aby mogły powstać płatki gryczane, najpierw ziarna gryki przechodzą między innymi proces czyszczenia. Płatki są uzyskiwane poprzez zgniecenie ziaren. Na koniec są one oddzielane od powstałej podczas rozdrabniania mączki.
Oprócz zdrowotnego działania płatki gryczane mają przede wszystkim niepowtarzalny, lekko słodkawy smak. Wspaniale komponują się z owocami oraz orzechami, sprawiając, że każdy dzień można zacząć od porcji zdrowia!
TOP 3 płatków gryczanych:
1. Zawierają zdrowy błonnik
Dzięki zawartości błonnika oraz jego rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach składników, płatki gryczane świetnie poprawiają trawienie, korzystnie wpływają na perystaltykę jelit oraz pomagają utrzymać prawidłową wagę ciała. Należy również pamiętać, że błonnik bardzo dobrze przeciwdziała nowotworom układu pokarmowego.
2. Dodają energii
Zawierają cenne aminokwasy (m.in. lizynę), które wspomagają pracę układu nerwowego. Jedząc ten produkt regularnie, wzmocnisz organizm w stanach zmęczenia, niepokoju oraz osłabionej koncentracji.
3. Poprawiają wygląd cery
Płatki gryczane są źródłem minerałów, w tym dwóch niezwykle korzystnych dla cery z niedoskonałościami: cynku oraz siarki. Oba te mikroelementy zalecane są w dietetycznych kuracjach, mających na celu pomoc w wygładzeniu skóry twarzy i rozprawieniu się z trądzikiem.
« wróć