Piernikowy syrop do kawy od cotakpachnie.com.pl
Uwielbiam kawę. Najbardziej taką domową, parzoną w kawiarce, ze spienionym mlekiem i ulubionym syropem. Kiedyś (w czasach liceum) potrafiłam wydać małą fortunę, na codzienny duży kubek latte, w ulubionej kawiarni. Mąż świadkiem, że kawa była pyszna! (Poznaliśmy się w czasach licealnych, w dniach kiedy odpuszczaliśmy sobie zajęcia, lubiliśmy testować latte z różnych kawiarni). Moim ulubionym syropem zawsze był czekoladowy, który łaskawie w trakcie zimy zamieniałam na równie pyszny – piernikowy. Wy róbcie syrop, a ja uciekam ćwiczyć. :)
Piernikowy syrop do kawy
Składniki (na ok 500ml):
- 300 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 2 laski cynamonu (ew 2 łyżeczki mielonego)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kardamonu
- pół łyżeczki mielonych goździków
- ziarenka z połowy laski waniliowej
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać około pół litra wody, dodać cukier i przyprawy (oprócz ziarenek wanilii). Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ognień na najmniejszy i gotować bez przykrycia ok 20-30 minut, aż osiągnie konsystencję syropu, dopiero po zdjęciu z gazu dodać ziarenka wanilii, wymieszać. Wystudzić, przelać do buteleczki i dolewać do ulubionej kawy (latte, cappuccino).
O autorce wpisu:
Jestem autorką bloga http://cotakpachnie.com.