Miodowe bułeczki z farszem serowo-jaglanym od fiolkowa kuchnia malgorzaty .wordpress.com
Pomysł mojej chrześnicy a nasze wspólne wykonanie. Całą drogę, idąc do mnie, zastanawiała się co dzisiaj upieczemy. W ostateczności wyszły nam takie pyszne, nadziewane bułeczki.
Składniki
Ciasto
600 g mąki
70 g drożdży
200 ml mleka
100 g roztopionego masła
1 jajko
50 ml miody gryczanego
1 cukier waniliowy
Farsz
250 g białego sera półtłustego
5 łyżek kaszy jaglanej z truskawkami firmy EcoBlik
300 ml wody
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo
1 jajko
mak do posypania
1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i miodem gryczanym. Dodajemy kilka łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, jajko, cukier waniliowy i roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy na godzinę.
3. 300 ml wody gotujemy. Do wrzącej wsypujemy kaszę jaglaną z truskawkami. Kiedy woda całkowicie się wchłonie, studzimy.
4. Zimną kaszę mieszamy w białym serem, miodem wielokwiatowym i cukrem waniliowym.
5. Ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy. Foremką wycinamy serca. Na jedno nakładamy łyżeczkę farszu, przykrywamy drugim i zlepiamy brzegi. Dociskamy widelcem. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.
6. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach około 10 minut.
O autorce wpisu:
O autorce wpisu:
https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/
« wróć