Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw od izabela w kuchni.blogspot.com
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i posiada wiele witamin i pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Polecam,więc przygotować takie pyszne i zdrowe kotleciki. Kotleciki są bardzo syte, możemy je przygotować na bezmięsny obiad. Do przygotowania tych kotlecików użyłam wspaniałej i ekologicznej kaszy jaglanej od ECOBLIK. Zapraszam:)
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 jajko
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego koperku
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia
Wykonanie:
1.Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie,dokładnie osączamy na sicie,następnie przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu.Studzimy. Warzywa obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości.Odcedzamy,studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do kaszy dajemy warzywa,koperek,wbijamy jajko,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.
2.Z masy formujemy okrągłe kotleciki i otaczamy w bułce tartej.
3.Uformowane kotleciki wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia.
4.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
5.Kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
6.Smacznego.
O autorce wpisu:
http://izabelawkuchni.blogspot.com/
Witam. Mam na imię Izabela. Zapraszam serdecznie do odwiedzania mojej kuchni, która według mojej rodziny jest bardzo smaczna.
« wróć