Bezglutenowe ciasteczka jaglane od zkuchnidokuchni.pl

« wróć
Moi Kochani, czy zdarzył się Wam kiedyś taki stan, że czuliście dziki popęd do czekolady? Niepohamowaną chęć na coś słodkiego co zawiera dużo, dużo czekolady?
Mnie się to zdarzyło dziś.
Zresztą nie po raz pierwszy i nie po raz ostatni.
 
Bezglutenowe jaglane ciastka
Kiedy czuję, że TO mnie napada, omijam szerokim łukiem duże supermarkety i zaszywam się w domu.
Bo wiem, że u mnie w domu nie znajdę manipulatorów czyhających po szafkach i kusicieli w lodówce.
Znajdę za to kilka podstawowych ,zdrowych składników, z fajnego ,sprawdzonego i zdrowego sklepu internetowego, który polecam- a mowa o EcoBlik , dzięki którym udaje mi się , nie tyle zwalczyć pokusę, co nakarmić ją we właściwy sposób, nie czując ani grama z wyrzutów sumienia.

produkty ecoblik

 

Od razu mówię, że ciasteczka zawierają kaszę jaglaną- stąd moja chęć na wypróbowanie.
Daję słowo- wegetarianie i veganie będą zachwyceni!

Bezglutenowe jaglane ciastka

 
Składniki pochodzą od EcoBlik, zachęcam do polubienia na FB i odwiedzin- warto!
Składniki najwyższej jakości
  • 100 g ekologicznej kaszy jaglanej EcoBlik
  • 2 dojrzałe duże banany
  • 3 łyżki oleju kokosowego virgin
  • 100 g gorzkiej surowej czekolady u mnie nie bez powodu Cocoa ( do kąpieli wodnej)
  • 40 g gorzkiej surowej czekolady ( do posiekania )
  • 8 daktyli bez pestek
  • 2 łyżeczki ekologicznego cynamonu EcoBlik
  • 1 łyżeczka ekologicznej lawendy EcoBlik
  • 1 laska wanilii
  • 50 g mielonego lnu
  • 50 g ekologicznej mąki kokosowej lub dowolnej z orzechów lub nasion

Bezglutenowe jaglane ciastka

Podałam w znakomitym towarzystwie ekologicznej ziołowej HERBATY MAGNACKIEJ mgr. S.Korżawskiej – to kojąca w smaku mieszanka pięciu ziół. Bogaty aromat wyrazistego dziurawca, orzeźwiającej melisy i delikatnego rumianku nie tylko wprowadza w doskonały nastrój, ale także buduje ład i porządek podczas zabieganego dnia. To także idealny sposób na dobre samopoczucie wieczorową porą.

Skład: liść melisy, ziele dziurawca, ziele nawłoci, kwiat rumianku, owoc głogu.

Wykonanie
 
Kaszę jaglaną wypłucz przynajmniej trzykrotnie ,za każdym razem odlewając wodę.

kasza jaglana EcoBlik

 

Zalej wodą i gotuj na małym ogniu w proporcji trzy części wody na jedną część kaszy, około 15 minut pod przykryciem.
Odstaw do przestygnięcia.
Wystudzoną kaszę, olej kokosowy i daktyle zmiksuj blenderem ręcznym na gładka masę. Odstaw.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Banany zmiksuj na puree.
cynamon lawenda

cynamon lawenda

W robocie kuchennym zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę.
Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie.
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni .
Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj od góry. Z tej porcji wyszło mi 30 ciastek, ilość zależeć będzie rzecz jasna od wielości ciasteczek.
Piecz około 30 minut- nie więcej.
Upieczone ściągnij z blachy i odstaw do przestygnięcia, co gwarantuje nie będzie procesem łatwym, gdyż łapsniecie ciacha jeszcze gorące- gdyż zapach czekolady, kakao unoszący się w powietrzu zadziała jak najlepszy kusiciel .

EcoBlik produkty

 

Bez obaw, ciasteczka są pyszne, zdrowe i autor gwarantuje , że można je przechowywać około tygodnia- wątpię jednak, czy znajdzie się ktoś, komu przyjdzie na myśl je przechowywać!
Ciasteczka Was nie rozczarują, są mięciutkie jak pierniczki, zdrowe i moje dzieciaki były nimi zachwycone.
Ja podaję je w towarzystwie herbaty magnackiej i wyjadam PRZY DOBREJ LEKTURZE !
Smacznego!
O autorce wpisu:
Kulinarne podróże.. te małe i duże… Spokojne przejście z jednej kuchni do drugiej. Podróże w dwa światy. Wieloletnie doświadczenie w kuchni włoskiej regionalnej, praca w restauracjach, cukierniach i barach zaowocowała tym blogiem! Gotuję oraz wypiekam, nieskomplikowaną i smaczną kuchnię polsko-włoską, niejednokrotnie używając własnej intuicji i wyczucia smaku. Czasami odchodzę od miar i wag. Dodaję od siebie, eksperymentuję ze smakiem. Kuchnia do wypróbowania na własnych kubkach smakowych.

ekologiczna kasza jaglana

Ekologiczna kasza jaglana

« wróć

Przeczytaj też