Aromatyczne chlebki z cebulą od cotakpachnie.com.pl

« wróć Aromatyczne chlebki z cebulą

Dzisiaj przepis na pyszne, aromatyczne chlebki z cebulą, na zewnątrz są chrupiące a w środku mięciutkie. Świetnie nadają się do potraw typu curry, zupy kremy itd. Jednak wyśmienicie smakują również same, maczane w ulubionym dipie lub  hummusie (klik).

 

Aromatyczne chlebki z cebulą (6-8 sztuk)

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody

Na wierzch:

  • 2 średnie czerwone cebule drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • kilka ziarenek aidżwanu
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać mąką np kukurydzianą (na jedną blachę wejdą 3-4 chlebki). Mąkę i sól wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, w które wlać wodę  i drożdże (rozrobione w niewielkiej ilości wody), wymieszać wszystko do uzyskania miękkiego ciasta, nie klejącego się do rąk (w razie potrzeby dosypać mąki).
Wyjąć na blat posypany mąką i ugniatać 8-10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na 8 równych części, rozpłaszczyć na płaskie placki (o średnicy 12-15 cm). Każdy z nich ponakłuwać widelcem i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia W tym samym czasie nagrzać piekarnik na 200°C).

Aromatyczne chlebki z cebulą

Aromatyczne chlebki z cebulą

Na wierzch:

Cebulę wymieszać z kminem, kolendrą i miętą w małej misce. Doprawić solą i pieprzem.
Każdy chlebek posmarować obficie oliwą, posypać mieszanką cebuli i przypraw. Piec 15 minut na blado-złoty kolor. Podawać na ciepło.

PS. Warto piec chlebki przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie podnieść temperaturę do 220 stopni i przyrumienić je przez 5 minut.

Aromatyczne chlebki z cebulą

Aromatyczne chlebki z cebulą

Aromatyczne chlebki z cebulą

 

O autorce wpisu:

Co tak pachnie

http://cotakpachnie.com.pl/

co tak pachnie

Jestem autorką bloga http://cotakpachnie.com.pl/ dodaję na przepisy na dania bezglutenowe, wegańskie, wegetariańskie, bez chemii i konserwantów. Jednak nie tylko, często dodaję również przepisy na zwykłe codziennie dania, które z łatwością można przerobić tak by nadawały się dla alergików. :)

« wróć

Przeczytaj też