Aromatyczne chlebki z cebulą od cotakpachnie.com.pl
Dzisiaj przepis na pyszne, aromatyczne chlebki z cebulą, na zewnątrz są chrupiące a w środku mięciutkie. Świetnie nadają się do potraw typu curry, zupy kremy itd. Jednak wyśmienicie smakują również same, maczane w ulubionym dipie lub hummusie (klik).
Aromatyczne chlebki z cebulą (6-8 sztuk)
Na ciasto:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
Na wierzch:
- 2 średnie czerwone cebule drobno posiekane
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- kilka ziarenek aidżwanu
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać mąką np kukurydzianą (na jedną blachę wejdą 3-4 chlebki). Mąkę i sól wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, w które wlać wodę i drożdże (rozrobione w niewielkiej ilości wody), wymieszać wszystko do uzyskania miękkiego ciasta, nie klejącego się do rąk (w razie potrzeby dosypać mąki).
Wyjąć na blat posypany mąką i ugniatać 8-10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na 8 równych części, rozpłaszczyć na płaskie placki (o średnicy 12-15 cm). Każdy z nich ponakłuwać widelcem i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia W tym samym czasie nagrzać piekarnik na 200°C).
Na wierzch:
Cebulę wymieszać z kminem, kolendrą i miętą w małej misce. Doprawić solą i pieprzem.
Każdy chlebek posmarować obficie oliwą, posypać mieszanką cebuli i przypraw. Piec 15 minut na blado-złoty kolor. Podawać na ciepło.
PS. Warto piec chlebki przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie podnieść temperaturę do 220 stopni i przyrumienić je przez 5 minut.
O autorce wpisu:
Jestem autorką bloga http://cotakpachnie.com.