Jak dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych substancji odżywczych?
Suplementy diety oraz witaminy w tabletkach mamy na wyciągnięcie ręki. Coraz częściej pojawiają się w naszym jadłospisie. Apteka pełna jest takich wspomagaczy zdrowia i urody, coraz częściej można je nawet dostać w sklepach spożywczych – razem z pieczywem, nabiałem i warzywami. Mają nam zapewnić dobrą kondycję, świetny wygląd i doskonałe samopoczucie. Wystarczy połknąć tabletkę. Czy jednak faktycznie są tak zdrowe i skuteczne?
Suplementy diety – z czym to się je?
Największą wskazywaną zaletą sztucznych suplementów diety jest łatwość ich dozowania – zwykle wystarczy jedna tabletka dziennie i porcję wapnia albo magnezu mamy z głowy. Tym samym, wiele osób czuje się zwolnione z dbania o zdrową i pełnowartościową dietę. Wydaje im się, że wszystkie potrzebne substancje dostarczyli już organizmowi w tabletkach. Należy jednak pamiętać, że wartości zamknięte w kapsułce, czyli już przetworzone, nigdy nie będą tak dobrze przyswajane przez organizm, jak naturalne wartości ukryte w pożywieniu. To właśnie odpowiednio skomponowany jadłospis oraz dbałość o spożywanie pełnowartościowego jedzenia okazuje się być najlepszym sposobem nie tylko na skuteczną profilaktykę, ale także pozbycie się uciążliwych dolegliwości i schorzeń.
Co więcej, nawet suplementy deklarujące zawartość np. naturalnego wyciągu ze skrzypu, albo naturalnej witaminy C z cytrusów – poza faktem, że posiadają je w bardzo przetworzonej formie, to przekraczją dzienne normy i możliwości logicznego spożycia. Nikt przecież nie zjada dziennie 2kg cytryn, ponieważ nie jest to zdrowe, nikt nie wypija herbaty ziołowej przygotowanej z 2kg skrzypu polnego. Należy więc zachować tu zdrowy rozsądek i zastanowić się, co tak naprawdę jest dobre dla naszego organizmu.
Suplementy sprawdzą się wyłącznie w nielicznych przypadkach – kiedy organizm cierpi na bardzo zaawansowane niedobory danej substancji. Wówczas, aby szybko wyeliminować braki, które wyraźnie mają negatywny wpływ na stan zdrowia, można zastosować krótkotrwałą terapię „szokową” – suplementy zadziałają tu jak dawka uderzeniowa – nie należy jednak przekraczać dziennej racji zalecanej przez producenta. Jednocześnie, należy zastanowić się, jakie elementy dotychczasowej diety doprowadziły do takiego stanu zdrowia i wprowadzić zmiany. Warto przygotować sobie wówczas listę produktów spożywczych, bogatych w brakujący organizmowi pierwiastek i wprowadzić je do jadłospisu. Miesiąc uderzeniowej kuracji suplementacyjnej wystarczy – po tym czasie, należy pozostać przy zrównoważonej diecie, dostarczającej organizmowi wszystkie potrzebne substancje odżywcze, a z czasem osiągnie zdrowie i równowagę.
Jakie produkty warto włączyć do zdrowego jadłospisu?
W budowaniu takiej bogatej w substancje odżywcze diety, można sięgnąć po superfood, czyli superżywność. Są to wszystkie produkty bogate w składniki odżywcze, znacząco wpływające na poprawę zdrowia oraz samopoczucia. Istotną rolę odgrywają tu minerały oraz witaminy, ale również wielonienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. Superfood to jednocześnie produkty nieprzetworzone, najczęściej zalicza się do nich wybrane warzywa, owoce, kasze oraz ryby morskie.
Sam termin „superfood” nie jest pojęciem naukowym, ale wynika z potrzeby nazwania grupy najbardziej wartościowych dla zdrowia produktów i tak naprawdę co drugi ekologiczny, nieprzetworzony produkt to superfood – ze względu na bogactwo witamin i minerałów. Grupa superfood została na sklepowych półkach zawężona obecnie do zaledwie kilku-kilkunastu produktów, ale tak naprawdę jest ich znacznie więcej! Sprawdź więc, co warto włączyć do jadłospisu, a o zaletach racjonalnych posiłków przeczytasz tutaj.
Lista superfood
Niektóre instytucje i dietetycy przygotowali specjalne listy superżywności. Powstały one – i stale są rozszerzane i aktualizowane – w oparciu o składniki pochodzące z całego świata oraz uwzględniają jedynie te produkty, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia, urody, kondycji oraz samopoczucia. Co prawda nie ma jednej obowiązującej listy superfood, ale są takie artykuły spożywcze, które powtarzają się za każdym razem, a należą do nich:
- Warzywa: czosnek, jarmuż, brokuły, natka pietruszki, pomidor, różne gatunki fasoli, czerwona papryka, buraki
- Owoce: jagody goji, żurawina, czarna porzeczka, jabłka, kiwi
- Ryby morskie: łosoś dziki
- Algi: spirulina, chlorella
- Ziarna – nazywane często „super ziarnami”: owies, kasza gryczana, komosa ryżowa, amarantus
- Inne: jogurt naturalny
Wystarczy uwzględniać je w diecie, budując zbilansowane posiłki – w oparciu o zapotrzebowanie energetyczne. Możesz poprosić o pomoc także dietetyka, wskazując mu produkty, które chciałbyś uwzględnić w swoim jadłospisie.
Superfood to jednak znacznie więcej produktów, zarówno warzywno-owocowych, jak i zbożowych. To także aronia – bogactwo antyoksydantów, której nie ma w powyższym wpisie, to pieprz i kurkuma, która chroni między innymi przed nowotworami, to kasza jaglana, która poza dostarczeniem wielu cennych substancji, skutecznie odkwasza i rozgrzewa organizm.
Lista stale się wydłuża – po bliższych badaniach okazuje się, że każdy – ekologiczny i nieprzetworzony produkt – zawiera liczne substancje odżywcze i pomocnicze, a organizm potrzebuje ich wszystkich, aby prawidłowo funkcjonować. Warto więc z superfood przygotować sobie zbilansowaną super-dietę, która w połączeniu z odpowiednią dawką aktywności fizycznej, snu i regeneracji, zapewni nam super-zdrowie!
Więcej na temat zdrowego trybu życia – na czym polega i jakie elementy powinien w sobie łączyć przeczytasz tutaj.
« wróć