Herbaty ziołowe – najlepsza propozycja na jesień
Przeciętnie powinniśmy wypijać blisko 1,75 litra płynów dziennie (kobiety ok. 1,5 litra, mężczyźni ok. 2 litrów). Warto tę imponującą ilość przeznaczyć na coś dobrego i wartościowego.
Nadchodząca wielkimi krokami jesień jest okresem, w którym nasz organizm, broniąc się przed zmianami pogody i temperatury, chętnie przyjmuje większe ilości napojów rozgrzewających. Nawadnianie organizmu jest jednym z najważniejszych procesów życiowych. Przeciętnie, powinniśmy wypijać blisko 1,75 litra dziennie (kobiety ok. 1,5 litra, mężczyźni ok. 2 litrów). Może warto tę imponującą ilość przeznaczyć na coś dobrego i wartościowego?
Herbaty ziołowe – doskonała propozycja na jesień
Jedną ze świetnych propozycji jest popijanie herbat ziołowych. Mieszanki ziołowe, do niedawna mylnie kojarzone wyłącznie z działaniem doraźnym, stosowanym w dokuczliwych dolegliwościach, jako ostatnia deska ratunku w ciężkich stanach chorobowych, dzisiaj cieszą się ogromną popularnością. Popijane zamiast zwykłej herbaty, nie tylko wzmacniają cały organizm i regulują wszystkie procesy życiowe, ale wyróżniają się niesamowitym aromatem i naturalnym smakiem. Popijanie trzech różnych, ulubionych mieszanek dziennie, nie tylko poprawia samopoczucie, ale pomaga zachować równowagę i zdrowie – szczególnie w nadchodzącym okresie jesienno-zimowym.
„Rynek zdrowej żywności bardzo szybko się rozwija, a po herbaty ziołowe coraz częściej sięgają młodzi, aktywni ludzie.” – przyznaje Michał Korżawski, producent ekologicznych herbat ziołowych i zdrowej żywności. Dobrej jakości herbaty ziołowe zawierają tylko naturalne składniki, w tym – całe pąki kwiatów i starannie suszone liście. Tylko w ten sposób przygotowana mieszanka, posiada naturalny kolor, smak i aromat.
Mieszanki ziołowe zdrowe w każdym sposobie parzenia
Pewnie wielu z nas nieraz zastanawiało się jak parzyć i podawać herbatę. W ilu stopniach? Jak długo trzeba czekać? Jaką porcję ziół przygotować? Nasza odpowiedź brzmi: nieważne! A przynajmniej nie najważniejsze. Popijanie herbaty warto celebrować – oddać się atmosferze, skupić na towarzystwie i korzystnym wpływie na organizm. To XIX wiek był okresem, w którym picie herbaty przez kobiety z mniej zamożnych rodzin uważano za stratę czasu. Dziś, w dobie ciągłego pośpiechu, warto szczególnie skupić się na tym, by każdego dnia znaleźć chwilę dla siebie i pozwolić sobie na relaks przy zdrowym, gorącym naparze.
Przygotowywanie naparów ze ściśle określonych porcji, parzenie w ściśle określonej temperaturze i przez wymagany czas jest już mitem. Zioła zachowają swoje właściwości niezależnie od tych „wymogów”, a każdy na pewno znajdzie najbardziej wygodny oraz smaczny dla siebie i bliskich sposób przygotowania i podania porcji herbaty. Nie sztuką jest zaparzyć herbatę, sztuką jest się nią cieszyć.
Zrób coś dla siebie, zadbaj o swoje samopoczucie!
Tekst przygotowany dla portalu
« wróć