Dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną?
Parszywa dwunastka – EWG (Environmental Working Group) opublikowało listę warzyw i owoców o najwyższej zawartości pestycydów w 2015 roku.
Jednym z najczęstszych powodów, dla którego konsumenci wybierają ekologiczne produkty jest uniknięcie szkodliwych związków chemicznych stosowanych w trakcie uprawy. Według U.S. Environmental Protection Agency, pestycydy są jedną z przyczyn problemów rozwojowych u dzieci, mogą działać rakotwórczo i zaburzać pracę układu hormonalnego.
By pomóc konsumentom dokonywać najbezpieczniejszych wyborów, agencja rzecznictwa non-profit Environmental Working Group (EWG), udostępniła listę produktów o najwyższej zawartości pestycydów. Parszywa Dwunastka, bo tak ją zatytułowano, jest częścią corocznego przewodnika konsumenta po pestycydach obecnych w żywności. Opracowano go na podstawie danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Spośród 48 badanych owoców i warzyw około 2/3 wykazały w testach obecność pestycydów. Jabłka, już piąty rok z rzędu, są na szczycie listy.
„Najważniejsze jest to, że ludzie nie chcą jeść owoców i warzyw, w których obecne są pestycydy.” powiedział Ken Cook, prezes i współzałożyciel EWG, w swoim oświadczeniu. „To dlatego zamierzamy kontynuować edukację konsumentów w zakresie chemikaliów stosowanych w uprawach żywności. Mamy nadzieję, że ostatecznie zapewnimy im możliwość spożywania czystszych produktów.”
Krytycy wyrażają obawę, że Parszywa Dwunastka może zniechęcić kupujących przed wybieraniem wymienionych na niej owoców i warzyw. „Mówimy: Jedz owoce i warzywa”, powiedziała Sonya Lunder, starszy analityk EWG. „Jednak bądź świadomy, które z nich zawierają największą ilość pestycydów, byś mógł wybrać ich ekologiczne wersje. A jeśli to możliwe, wybierz produkt z Czystej Piętnastki”.
Lista najbardziej zanieczyszczonych pestycydami produktów nieekologicznych:
1. Jabłka – jabłka po raz kolejny znalazły się na szczycie listy, prawie każda próbka spośród przetestowanych, bo aż 99%, wykazała obecność minimum jednego rodzaju pestycydu.
2. Brzoskwinie – 98% przebadanych brzoskwiń wykazała obecność przynajmniej jednego rodzaju pestycydu.
3. Nektarynki – według analiz EWG, aż 97% importowanych nieekologicznych nektarynek zawiera przynajmniej 1 pestycyd.
4. Truskawki – podobnie jak pomidory koktajlowe, pojedyncza próbka truskawek zawiera aż 13 różnych pestycydów.
5. Winogrona – pojedyncza próbka winogron zawiera aż 15 różnych pestycydów.
6. Seler
7. Szpinak
8. Słodka papryka – pojedyncza próbka słodkiej papryki zawiera aż 15 różnych pestycydów!
9. Ogórek
10. Pomidory koktajlowe – testy wykonane na pojedynczej próbce pomidorów koktajlowych wykazały obecność aż 13 różnych pestycydów.
11. Groszek importowany – pojedyncza próbka groszku zawiera aż 13 różnych pestycydów.
12. Ziemniaki – w średniej wielkości ziemniaku wykryto wagowo większą ilość pestycydów, niż w pozostałych przebadanych pokarmach.
DLATEGO, ABY MIEĆ PEWNOŚĆ, ŻE NIE DOSTARCZASZ SWOJEMU ORGANIZMOWI PESTYCYDÓW I METALI CIĘŻKICH – WYBIERAJ PRODUKTY EKOLOGICZNE!
« wróć