Kuskus orkiszowy z warzywami od napiecyku.pl
« wróć
Taką sałatkę na ciepło, często robię, kiedy chcę się pozbyć resztek z lodówki lub zamrażarki. Kuskus nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go gorącą wodą lub bulionem i odczekać kilka minut. Do kuskusu, dodaję podduszone lub gotowane na parze warzywa.
Zachęcam do wypróbowania ekologicznego kuskusu z orkiszu, pachnie i smakuje orzechowo, jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, makaronu, czy ryżu. Szybki i zdrowy obiad, gotowy w 20 minut 🙂
Składniki / 3 osoby
- 1 szkl. ekologicznego kuskusu z orkiszu od EkoBlik
- 2 szkl. zamrożonego lub świeżego bobu
- 2 szklanki obranych i grubo posiekanych pieczarek
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 18 g dobrego wędzonego boczku drobno pokrojonego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta suszonego tymianku i rozmarynu od ekoblik
- 3 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
- sól i pieprz
Kuskus dokładnie płukam na sitku, dodaję szklankę wody o temp. 100 stopni i łyżkę oliwy. Mieszam i odstawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Bób gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam i odstawiam do przestudzenia.
Cebulkę daję na rozgrzaną oliwę, dodaję boczek, wszystko mieszam i smażę, do czasu, aż boczek się przyrumieni. Do cebuli i boczku , dodaję pieczarki, wszystko smażę kilka minut, doprawiam do smaku i odstawiam.
Do spulchnionego kuskusu, dodaję boczek z pieczarkami i obrany bób. Całość delikatnie mieszam i porcjuję. Na talerzu, potrawę posypuję posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂
O autorce wpisu:
Kuchnia jest dla mnie jak laboratorium, w którym łączę różne smaki. Wprowadzam nowe składniki, odkrywam smaki dawno zapomnianych zbóż. Na przykład orzechowy smak mąki orkiszowej podbił serca mojej rodziny. Blog daje mi możliwość łączenia dwóch pasji – gotowania i fotografowania.
« wróć