Cukier demerara – brązowy cukier trzcinowy
Dbając o zdrowie i zbilansowany jadłospis, jeśli już sięgamy po cukier, warto ten biały zastąpić czymś bardziej wartościowym. Z pomocą przychodzi nam cukier Demerara – brązowy cukier trzcinowy.
Nazwa cukru pochodzi od osiemnastowiecznej kolonii holenderskiej położonej w środkowej części Gujany, w Ameryce Południowej. W kolonii uprawiano i przetwarzano na produkty spożywcze m.in. kakaowce oraz trzcinę cukrową.
Smak i aromat
Cukier Demerara to nierafinowany cukier trzcinowy. Wyglądem przypomina drobne, lekko połyskujące kryształki w złotym kolorze. Demerara jest lekko wilgotny, ma przyjemny, karmelowy posmak i chrupką konsystencję. Swoje kolorystyczne i smakowe walory zawdzięcza zawartości melasy — ciemnobrązowego syropu pozyskiwanego z cukru trzcinowego. W cukrze Demerara nie znajdziemy więc żadnych barwników i konserwantów.
Idealny do espresso
Cukier Demerara nie tylko jest zdrowszym zamiennikiem zwykłego, białego cukru, ale przede wszystkim świetnie współgra z egzotycznymi, aromatycznymi przyprawami. Dzięki karmelowemu posmakowi wzbogaca kawę – szczególnie polecany do espresso – oraz wypieki. Prezentuje się również dobrze w deserach na zimno, jego połyskujące kryształki dają ciekawy efekt wizualny, a chrupkość przełamuje konsystencję biszkoptów, miękkich ciastek czy owoców. Demerara sprawdza się także w wytrawnych potrawach, można go stosować jako glazurę do mięs czy wzbogacać nim sosy i dressingi.
« wróć