Płatki jaglane – piękno i młodość
Płatki jaglane, podobnie jak kasza jaglana, wytwarzane są z ziaren prosa. Posiadają te same właściwości, co kasza jaglana, ale są niezwykle łatwe w przygotowaniu i mogą stanowić świetny dodatek do zdrowego śniadania. To bogate źródło drogocennych wartości odżywczych!
Proso — najstarsze ze zbóż
Podobnie jak proso, płatki jaglane charakteryzują się przede wszystkim sporą ilością łatwo przyswajalnego białka roślinnego. Ponadto, mimo że wytwarzane są ze zboża, podobnie jak kasza jaglana, są bezglutenowe.
TOP 3 płatków jaglanych:
1. Silny układ nerwowy
Płatki jaglane, jak wiele produktów zbożowych, zawierają witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na cały układ nerwowy: pomagają się skoncentrować i polepszają pamięć. To jednak nie wszystko. W płatkach z prosa znajdziesz również lecytynę, doskonale znaną jako niezawodny wspomagacz systemu nerwowego.
2. Energia i witalność
Wśród mikroelementów płatków jaglanych znajdziemy również żelazo, niezwykle cenny składnik mineralny, bez którego organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Potrzebują go zwłaszcza osoby chorujące na anemię czy intensywnie się odchudzające, ale także kobiety, które mają obfite krwawienia miesięczne.
3. Piękny i młody wygląd
Proso jest niezwykle bogate w wiele składników, które bardzo dobrze wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Wystarczy tutaj wspomnieć o witaminie młodości i witalności, czyli witaminie E. Ponadto płatki zawierają cynk i kwas krzemowy, a oba te składniki wzmacniają włosy i paznokcie oraz pomagają pokonać niedoskonałości pojawiające się na twarzy.
« wróć