Dlaczego warto spożywać posiłki regularnie i o stałych porach?
Chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, prawidłowo się odżywiać – odstawiasz słodycze i fast foody. Brawo! Jest to solidny krok w stronę zdrowia i zadbania o swoją kondycję. Nie należy jednak zapominać o jeszcze jednym bardzo ważnym elemencie – o regularności posiłków. Codziennie powinniśmy swojemu organizmowi dostarczać określone porcje jedzenia, mniej więcej o tych samych porach i w takich samych odstępach czasowych. Dlaczego to takie ważne?
Jedzmy częściej, a mniej!
Zdecydowana większość przyzwyczajona jest do trzech obfitych posiłków oddalonych od siebie o około 6 godzin. Na szczęście coraz częściej spotykamy się ze znacznie zdrowszym modelem – pięć posiłków dziennie – w tym trzy większe plus dwie przekąski. Ważne, aby były one regularnie rozłożone w ciągu dnia.
Kolejna zasada – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Powinno być zjadane nie później, niż godzinę po przebudzeniu i dobrze, gdyby składało się ono z węglowodanów złożonych – takich które stopniowo uwalniających energię. Należą do nich między innymi płatki owsiane i pełnoziarniste pieczywo.
Dobrze by było, gdyby kolejne posiłki były spożywane w odstępach 3-4 godzinnych. Kolację warto zjeść 2 godziny przed snem.
Regularne posiłki dla zdrowia i urody
Kiedy spożywamy tylko trzy posiłki dziennie, wówczas odstępy czasowe między nimi są zbyt duże. Nasz organizm może odczytać to jako informację, że jest ‘głodzony’ – zamiast zużywać dostarczane składniki, odpala system awaryjny i zaczyna magazynować je w formie tkanki tłuszczowej. Przekonanie zatem, że wystarczy nie jeść, aby chudnąć jest jednym z największych współczesnych mitów.
Dodatkowo, długie przerwy pomiędzy poszczególnymi posiłkami sprawiają, że poziom cukru w naszym organizmie jest zbyt niski. Konsekwencją tego stanu są: zaburzenia koncentracji, rozdrażnienie, zły nastrój, złość, a także zmęczenie i bardzo duży apetyt, który potem zachęca nas do zjedzenia zbyt dużej porcji.
Regularnie karmiony organizm, nie tylko utrzyma wysoki poziom energii przez cały dzień, ale przyjmowane pokarmy będzie przerabiał na bieżąco. Spożywanie posiłków przyzwyczaja go do konkretnych dawek energii dostarczanych mniej więcej w tych samych godzinach każdego dnia. Wyrabiamy więc w sobie i w naszym ciele dobry nawyk, który powoduje, że nie dopuszczamy do szkodliwych wahań poziomu cukru oraz magazynowania energii w postaci tłuszczu.
Dla naszej urody oraz sylwetki oznacza to, że metabolizm działa sprawnie, przyjmowane kalorie zostają spalone, a figura nie zmienia się na niekorzyść. Taka regularność ma bezpośredni wpływ na zdrowie. Mniejsze, a częstsze porcje nie obciążają układu pokarmowego, łatwiej i szybciej się trawią, co chroni nas przed uporczywymi dolegliwościami takimi jak zaparcia, wzdęcia, bóle żołądka i wątroby. Ponadto, taki sposób żywienia obniża poziom cholesterolu we krwi, co dla każdego z nas jest niezwykle istotne.
Jak wprowadzić regularność posiłków?
Oto kilka prostych wskazówek:
- jadłospis planujemy z wyprzedzeniem
- wychodząc z domu zabierajmy ze sobą lunch boxy, czyli pudełka z posiłkami; jeśli mamy możliwość podgrzania dania w poza domem, może to być np. pyszna zupa krem
- świetnym rozwiązaniem, aby pamiętać o regularnych posiłkach jest np. ustawienie sobie przypomnienia w telefonie; po pewnym czasie jednak organizm sam przyzwyczai się do grafiku i będzie dawał znać, że jest głodny
- osobom nieprzyzwyczajonym do jedzenia wczesnych śniadań, polecamy metode małych kroków – w postaci koktajli na bazie owoców, wody lub jogurtu i łyżki płatków owsianych; doskonale sprawdza się tez kasza jaglana z owocami
- idealnym rozwiązaniem jest także gotowanie na zapas lub przygotowanie posiłków dzień wcześniej, albo nawet w weekend – na cały nadchodzący tydzień
Zobacz także, jak dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych substancji odżywczych.
« wróć