Co z tym glutenem?
Ostatnio coraz częściej pojawiają się informacje dotyczące glutenu oraz problemów związanych z jego przyswajaniem przez organizm. Jeszcze do niedawna celiakia, czyli choroba objawiająca się nietolerancją glutenu, na którą cierpi wąski odsetek populacji, nie była jeszcze tak szeroko znana. Obecnie niemal każdy o niej słyszał i widział specjalnie oznaczone produkty bezglutenowe. Warto jednak wiedzieć, że istnieje również cała gama produktów naturalnie bezglutenowych, których nie muszą obawiać się chorzy.
Gluten – z czym to się je?
Gluten to nic innego jak białka roślinne, które możemy znaleźć w bardzo dobrze znanych nam zbożach: pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Mogłoby wydawać się, że gluten nie występuje aż tak powszechnie i łatwo jest go uniknąć, jednak większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że bardzo często składnik ten ukryty jest nie tylko w artykułach mącznych, ale pojawia się na przykład w wędlinach, parówkach, gotowych daniach, jogurtach, a nawet owocach suszonych czy warzywach mrożonych.
Dlaczego producenci tak chętnie używają glutenu? Okazuje się, że jest to idealny składnik do łączenia, spulchniania, czy nadawania kleistości innym produktom. Musimy więc zdawać sobie sprawę, że osoby uczulone na te białka roślinne lub nietolerujące ich, są zobowiązane do przestrzeganie ścisłej diety – nie wystarczy wyeliminować jedynie pieczywa i wyrobów cukierniczych.
Specjalne produkty bezglutenowe
Coraz częściej, w sklepach – zwłaszcza tych większych i lepiej zaopatrzonych, można znaleźć dedykowane półki z produktami 100% bezglutenowymi. Oprócz specjalnie przygotowanego pieczywa, stopniowo pojawiają się również ciastka, makarony, płatki śniadaniowe oraz wiele innych produktów, przeznaczonych dla osób cierpiących na celiakię.
Niektóre produkty bezglutenowe zawierają na opakowaniu specjalne oznaczenia – „gluten-free”, czyli „wolny od glutenu”, a także znak graficzny, przedstawiający przekreślonego kłosa. Znaku tego nie można używać bez specjalnej licencji i obowiązuje on na terenie całej Unii Europejskiej.
Tylko w ten sposób oznaczony produkt możemy uznać za bezpieczny i naprawdę bezglutenowy.
Produkty z natury bezglutenowe
Osoby borykające się z nietolerancją lub alergią na gluten, powinny wiedzieć również o tym, iż wiele artykułów szeroko dostępnych, nawet jeśli nieoznaczonych przekreślonym kłosem, jest bezglutenowych.
To takie produkty, które naturalnie pozbawione są glutenu. Zaliczamy do nich między innymi: ryż, kukurydzę, komosę ryżową, kaszę jaglaną z prosa, kaszę gryczaną, płatki ryżowe, jajka, nieprzetworzone mięso, mleko, masło, cukier, kawę, herbatę i napary ziołowe, świeże warzywa i owoce oraz przyprawy jednorodne.
Lista artykułów w naturalny sposób bezglutenowych jest oczywiście znacznie dłuższa i można zapoznać się z nią na stronie internetowej Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Serwis ten przestrzega również przed produktami, które z pozoru wydają się bezglutenowe, ale dodaje się do nich na przykład zagęstniki, słód jęczmienny, czy błonnik pszenny.
Osoby nie mające problemów z przyswajaniem glutenu, nie odczuwające dyskomfortu po jego spożyciu, nie powinny się nadmiernie obawiać i przesadnie eliminować glutenu z jadłospisu. Tylko nieznaczny odsetek społeczeństwa cierpi na celiakię, jeśli więc nasz organizm funkcjonuje prawidłowo, warto pamiętać o zróżnicowanej diecie, bogatej w jak najbardziej różnorodne składniki.
Więcej na temat zróżnicowanego odżywiania – czemu jest tak istotne dla naszego zdrowia, przeczytasz tutaj.
« wróć