Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej? – napiecyku.pl

« wróć Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej

Od wielu lat pijemy kawę z kawiarki ciśnieniowej. Oparłam się modzie na kosmicznie drogie ekspresy kolbowe, które dodatkowo zabierają sporo miejsca w kuchni, a nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Kawiarka wydobywa z kawy smak i aromat, jakiego nie uzyskamy w expresie kolbowym. Bardzo ważne przy parzeniu kawy są szczegóły tj. sposób mielenia i jakość kawy, oraz jakość wody, której używamy do parzenia kawy :)

Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej

Kawiarka składa się z kilku części : pojemnika na wodę, sitka na kawę, filtra i uszczelki, zbiornika z dyszą, w którym gromadzi się kawa.
Do parzenia kawy używamy wody przefiltrowanej, dobrej jakości. Nie lejemy wody zimnej, raczej wodę w temperaturze pokojowej i cieplejszą, ponieważ zbyt długi okres ekstrakcji może sprawić, że kawa stanie się gorzka. Ważną rzeczą, na którą musimy zwrócić uwagę jest zawór bezpieczeństwa, który znajduje się w pojemniku na wodę. Lejemy wodę zawsze do wysokości zaworu.

Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej

Teraz nakładam sitko, do sitka sypię kawę. Instrukcja mówi, że kawa powinna wypełniać sitko. Ja często nie trzymam się tej zasady, ponieważ piję kawy słabsze od espresso.
Smak kawy zależny jest od jakości zakupionej kawy i od sposobu mielenia. Świeżo zmielona kawa w młynku żarnowym smakuje wybornie. Do kawiarki idealna będzie kawa średnio zmielona.
Naprawdę dobrą, oryginalną kawę dostaniemy w niewielu sklepach, najczęściej w dużych miastach. Na szczęście pojawiają się sklepy internetowe, które mają w swojej ofercie ekologiczne, dobrej jakości kawy z Meksyku, Peru, Brazylii, Indonezji, Afryki. Ja miałam przyjemność spróbować kawy ze sklepu EkoBlik.
Ekologiczną kawę z Meksyku,  polecam dla fanów kawy z czekoladową nutką. Kawa zPeru ma cytrusowy smak, przełamany czekoladą i cynamonem.

Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej

Kawa w sitku nie powinna być ubita, ponieważ może to spowodować zapchanie sitka. Kawę wystarczy lekko wygładzić łyżeczką. Przed nałożeniem górnej części kawiarki, należy wytrzeć rand sitka, żeby zapewnić szczelność połączenia dolnego zbiornika z górnym ( ja zwykle o tym zapominam )  Mocno dokręcamy dolną i górną część kawiarki, do momentu, kiedy poczujemy opór.

Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej

Kawiarkę stawiamy na najmniejszym palniku, powinna być ogrzewana od dołu. Po kilku minutach usłyszymy charakterystyczne syczenie, a następnie gulgotanie. To znak, że kawa przelewa się z dyszy, do górnego zbiornika. Wyłączamy palnik i odstawiamy kawiarkę. Zbyt długie ogrzewanie kawy, może spowodować, że stanie się gorzka.

Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej

Rozlewamy kawę do filiżanek, można dodać spienione mleczko. Świetnie smakuje kawa, do której przed parzeniem, dodamy sporą szczyptę cynamonu, kardamonu, czy imbiru.
Kupując kawiarkę z aluminium sprawdzajmy, czy ma certyfikat i nadaje się do kontaktu z żywnością. Zbyt niska cena powinna nas odstraszyć. Zwracajmy uwagę również na pojemność. Pamiętajmy, że nie wszystkie kawiarki nadają się do płyt indukcyjnych.
Zasmakujcie w pysznej kawie
Smacznego :)

Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej

 

O autorce wpisu:

Na piecyku blog

http://napiecyku.pl/

Na piecyku

Kuchnia jest dla mnie jak laboratorium, w którym łączę różne smaki. Wprowadzam nowe składniki, odkrywam smaki dawno zapomnianych zbóż. Na przykład orzechowy smak mąki orkiszowej podbił serca mojej rodziny. Blog daje mi możliwość łączenia dwóch pasji – gotowania i fotografowania.

« wróć

Przeczytaj też