Kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej od bajeczna kuchnia.blogspot.com
W moim domu często pojawiają się takie kotleciki bez mięsa, szczególnie na piątkowym obiedzie. Polecam, są bardzo smaczne i sycące, moim zdaniem bardziej można się nimi najeść niż kotletami z mięsa. Przygotowałam je z ekologicznej kaszy jaglanej od EcoBlik.
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej EcoBlik
1 cebula
3 łyżki otrąb owsianych
1 jajko
Słodka papryka EcoBlik
Papryka chili EcoBlik
Czosnek mielony EcoBlik
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Otręby owsiane do panierowania
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Soczewicę gotujemy w ten sam sposób co kaszę jaglaną, ostudzoną rozgniatamy widelcem. Cebulę obieramy,kroimy w kostkę , przesmażamy na rozgrzanym oleju. Do rozgniecionej soczewicy dodajemy kaszę, cebulę, czosnek i otręby owsiane, wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, chili oraz czosnkiem mielonym. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy w otrębach, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
O autorce wpisu:
http://bajecznakuchnia.blogspot.com/
Na co dzień pracuję zawodowo ,a wolny czasie lubię tworzyć nowe dania i wypieki. Preferuję kuchnię tradycyjną ale często korzystam z nowoczesnej.Bardzo często eksperymentuję z nowościami, więc przez to w mojej kuchni nie ma mi
« wróć