Krem z pomarańczowych warzyw od cotakpachnie.com.pl
Co dać do jedzenia 2 małych chorych dzieciaków? Oczywiście zupę! I to nie byle jaką, pyszny krem z pomarańczowych warzyw z rozgrzewającą nuta imbiru, zdrowym czosnkiem i słodkimi batatami.. Na wierzch sypnąć prażonymi pestkami dyni, bezglutenowymi grzankami z domowego chleba i mamy pyszny, zdrowy, pełnowartościowy posiłek. W dodatku jest mało pracochłonna, wystarczy przygotować warzywa, upiec, zblenderować, i posiłek gotowy. Idealna gdy ma się w domu dwójkę chorych potworków i wszystko trzeba robić w biegu (w tym zdjęcia) Zapraszam!
Krem z pomarańczowych warzyw
Składniki:
- 1 mała dynia,
- 2 bataty,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ew bulionu warzywnego),
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka imbiru,
- sól himalajska do smaku,
- świeża papryczka chili drobno pokrojona do smaku,
- mleczko kokosowe do polania.
Sposób przygotowania:
Upieczone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy sokiem pomarańczowym, dodajemy papryczkę chilli, i blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy imbirem, gałka muszkatołową i solą do smaku. Podajemy polaną odrobiną mleka kokosowego, z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni i/lub grzankami.
O autorce wpisu:
Jestem autorką bloga http://cotakpachnie.com.