Kotleciki jaglano-szpinakowe od garnkowe fanaberie.blogspot.com
« wróć
Bez chemii, zdrowe naturalne kotleciki jaglano-szpinakowe. Z kaszą jaglaną, ekologicznym czosnkiem i kurkumą – zarówno te jak i inne cuda znajdziecie w sklepiku firmy EcoBlik.
Ślicznie zapakowane, mają piękny kolor, a zapach kurkumy i czosnku jest tak intensywny, że kubki smakowe wariują.
Proste kotleciki na bazie zdrowych, ekologicznych produktów nasycą na dość długo. Idealne na obiad podawane z ulubioną surówką. Nigdy nie byłam fanem kasz, a tym bardziej jaglanej; zaskoczyła mnie pozytywnie próbując już gotową potrawę.
Składniki: na około 17 kotlecików
1,5 szkl. kaszy jaglanej Ecoblik
1 opakowanie świeżego szpinaku
1 marchew
pół selera
pół pora
1 duża cebula
2 jajka
pieprz, sól
opcjonalnie:
olej rzepakowy
bułka tarta
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować w 1l osolonej wody- gotować do wchłonięcia. Odstawić do przestudzenia.
Szpinak opłukać, osuszyć. Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać szpinak, pokrojoną w paski marchew i seler, podsmażyć do miękkości przyprawić ekologicznym czosnkiem, solą. Warzywa przestudzić.
Kaszę jaglaną, warzywa umieścić w misce, dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać odrobinę kurkumy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
Podawać jeszcze ciepłe.
O autorce wpisu:
garnkowefanaberie.blogspot.com
Amatorka fotografii, pasjonatka w kuchni. Blog to pasja, która odciąga mnie od pracy i codziennego życia, daje mi kulinarne wyzwania, których czasem bym się nawet nie podjęła. Najbardziej lubię, gdy tradycyjne jak i te nowe smaki, podbijają podniebienia moich znajomych.
« wróć