Sernik z kawą i kardamonem od cukierenka klementynki.blogspot.com
Serniki jadamy ostatnio częściej niż kotlety:) Bardzo lubię połączenie sera i lekkiej masy o jakimś konkretnym, wyraźnym smaku. Tym razem postawiłam na lekko korzenny akcent. Połączyłam smak kawy, kardamonu i czekolady. Całość wyszła lekka i puszysta, nieprzesłodzona więc można było się skusić na duży kawałek. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne ale można je rozłożyć na dwa dni- pierwszego upiec biszkopt i ser a drugiego dnia przełożyć. Jak każde ciasto z kremem najlepiej się kroi następnego dnia po przełożeniu.
Za sprawą firmy EcoBlik w mojej kuchni pojawiły się ekologiczne przyprawy i cudowna kawa ziarnista, której użyłam do tego ciasta. I choć normalnie za kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- szczypta kardamonu
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki kawy mielonej (użyłam Peruwiański Flaming EcoBlik)
- 1 kg sera na sernik
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- skórka z 1/2 cytryny
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie śmietan-fixu
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- łyżka cukru pudru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Następnie dodawać cukier a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przelać do foremki i piec w 180*C około 20 minut.
Przygotować blat serowy:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę i nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać proszek budyniowy, wlać olej, dodać skórkę cytrynową i zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Przełożyć do foremki w której piekł się biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Wystudzić.
Przygotować masę kawową:
Kawę zalać niewielką ilością wrzątku, dosłownie taką, żeby tylko przykryć fusy. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zmiksować z mascarpone. Dodać przyprawy, kawę (razem z fusami) i wystudzoną żelatynę, wymieszać. Biszkopt umieścić w foremce, w której się piekł. Wyłożyć masę kawową i przykryć sernikiem.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan- fixem. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
O autorce wpisu:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/
Pieczenie to moja pasja .Pierwsze ciasto upiekłam mając 10 lat i choć nie wyszło idealnie, to od niego zaczęła się moja przygoda z pieczeniem. Teraz piekę i gotuję codziennie, wymyślam nowe przepisy, a te które wpadną mi w ręce modyfikuję. Dlatego na blogu znajdziecie setki niepowtarzalnych pomysłów. Moje potrawy są tanie i łatwe w przygotowaniu, ale staram się aby nasze menu nie było nudne, a dania były zdrowe i elegancko podane. Na co dzień gotuję dla męża i trzyletniej córeczki Emilki, która chętnie pomaga w kuchni i zawsze zjada wszystko z apetytem.
« wróć