Witamina D – słoneczna witamina
Witamina D nazywana jest również ,,słoneczną witaminą”. Nasz organizm jest w stanie produkować ją samodzielnie – pod wpływem ekspozycji na słońce. Jak dbać o jej prawidłowy poziom, aby organizm funkcjonował jak należy?
Już 15-20 minut oddziaływania promieni słonecznych na naszą skórę, pomoże zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w około 90%! Na działanie słońca powinno być wówczas wystawione minimum 20% powierzchni naszej skóry – bez zabezpieczenia kremu z filtrem UV – aby nie blokować procesu produkcji witaminy D. Długotrwała ekspozycja nie jest wskazana ze względu na ryzyko podrażnień – dlatego wspomniane 15-20 minut jest zupełnie wystarczające.
Witamina D – jak rozpoznać niedobór?
Najskuteczniejszą metodą określenia poziomu witaminy D w naszym organizmie jest badanie krwi. Dokładnie wskaże ono parametry i jednoznacznie określi ewentualne niedobory. Do objawów niedoboru witaminy D należą problemy ze wzrokiem, uczucie pieczenia w gardle, wymioty czy bezsenność. Niedostateczna ilość witaminy D prowadzić może także do krzywicy u małych dzieci i osteoporozy u dorosłych. Sprzyja także otyłości, chorobom nowotworowym, nadciśnieniu, cukrzycy i przedwczesnemu starzeniu się komórek. Warto zatem zadbać o jej prawidłowy poziom w organizmie.
Jak wspomaga pracę organizmu?
Witamina D usprawnia proces wchłaniania wapnia i fosforu. Są to pierwiastki odpowiedzialne za odpowiednią mineralizację kości i właściwy rozwój układu kostnego. Witamina D pomaga także utrzymać właściwy poziom wapnia we krwi – dzięki czemu wspiera prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych. Bez jej właściwej dawki, ani ośrodkowy układ nerwowy, ani układ mięśniowy nie będą w stanie funkcjonować prawidłowo.
Jeden ze składników tej witaminy ma również wpływ na zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych – takich jak rak płuc, jajników, sutka i prostaty. Hamuje także rozwój istniejących już komórek rakowych. Udowodniono także, że osoby z wyższym poziomem witaminy D mają więcej dobrego cholesterolu HDL, niż osoby u których poziom ten jest niski. Obniża to ryzyko powikłań związanych z miażdżycą – takich jak udar i zawał serca. Badania pokazały również, że odpowiedni poziom witaminy D skutecznie zapobiega cukrzycy, ponieważ stymuluje wydzielanie insuliny i pomaga zachować odpowiednie stężenie glukozy we krwi.
Naturalne źródła witaminy D
Co jednak zrobić w miesiącach jesiennych i zimowych, kiedy w naszej szerokości geograficznej odpowiednia dawka światła do samodzielnej produkcji witaminy D pojawia się wyłącznie między kwietniem a wrześniem? Wówczas powinniśmy zadbać o to, aby nasza dieta w pełni zaspokajała nasze zapotrzebowanie na tę witaminę.
Najlepszym źródłem witaminy D są ryby morskie – ważne jednak, aby pochodziły ze sprawdzonych, nieskażonych obszarów. Nie należy także poddawać ich smażeniu – zaleca się gotowanie, duszenie, bądź pieczenie. Najwięcej witaminy D zawierają węgorz, śledź i łosoś. Witaminę tę znajdziemy również w żółtkach jaj, olejach roślinnych i dojrzewających serach. Warto zadbać o to, aby pojawiały się w naszej diecie jak najczęściej – szczególnie w okresie zimowym.
Zobacz także, jak ważna dla organizmu jest witamina A – wsparcie dla skóry i oczu
« wróć