Kasza kuskus – delikatna dla żołądka
Kuskus, choć tak naprawdę pod względem właściwości bardziej przypomina makaron, jest zaliczany do grupy kasz. Obecnie kasza ta powstaje poprzez zmieszanie mąki z wodą. Dlatego też kuskus jest w przygotowaniu tak samo łatwy i szybki jak makarony.
Symbol bogactwa
Kuskus pochodzi z terenów północno-zachodniej Afryki, był rozpowszechniony wśród Berberów. Pozyskiwano go poprzez mielenie pszenicy w żarnach. Początkowo kuskus był uznawany za odpad, ale potem zaczęto go spożywać i do dzisiaj stanowi jednej z głównych elementów kuchni muzułmańskiej oraz północnego obszaru Afryki, gdzie uznaje się go za symbol bogactwa i obfitości. Dlatego też często pojawia się na stołach podczas ważnych uroczystości. Doceniany jest zwłaszcza w Maroko.
Delikatny dla układu pokarmowego
Kuskus zawiera większą ilość białka, niż podobne mu produkty, natomiast prawie wcale nie ma w sobie tłuszczu. Jest również źródłem błonnika, niacyny, kwasu foliowego, żelazu i wapnia. Dodatkowo może być spożywany przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym, ponieważ jest lekkostrawny i nie podrażnia żołądka.
Łatwy w przygotowaniu
Kuskus zyskuje na popularności, dzięki swoim właściwościom smakowym, ale przede wszystkim przez wzgląd na szybkość i łatwość w przygotowaniu. Wystarczy odmierzoną ilość kuskusu wsypać do miski czy talerza, a następnie zalać wrzątkiem. Po kilku minutach kuskus będzie gotowy do zjedzenia. Należy pamiętać, że dobrze przygotowana kasza powinna być sypka.
Uniwersalny w kuchni
Kuskus jest niezwykle uniwersalny, można wykorzystywać go do zrobienia śniadania, obiadu i kolacji. Śmiało zastępuje ziemniaki, służy jako dodatek do sałatek, a także deserów. Zamiast owsianki można rano ugotować kuskus, a następnie dodać do niego bakalie, owoce i miód.
Sprawdź, dlaczego warto jeść posiłki regularnie i o stałych porach.
« wróć