Jak powstaje cukier kokosowy?
Chcąc zdrowo żyć, a jednocześnie nie rezygnować ze słodkich przekąsek, warto poszukać alternatywy dla białego cukru. Doskonałym zamiennikiem okazuje się być cukier kokosowy.
Palma kokosowa
Cukier kokosowy pozyskuje się ze słodkiego soku palmy kokosowej. Najpierw się go gotuje, aby odparować wodę, a następnie pozostawia do ostygnięcia. Po wystudzeniu, gęsty syrop krzepnie i tworzy się cukier kokosowy – w postaci ciemnobrązowych kryształków, smakiem i konsystencją przypominających karmelowy, dobrze nam znany cukier trzcinowy.
Cenne dla zdrowia składniki
Podczas tego procesu dodatkowo zachowywane są wszystkie cenne dla zdrowia składniki, takie jak potas, cynk, miedź, żelazo, witaminy C oraz B1. Dzięki takiej zawartości, cukier z palmy kokosowej wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, wzmacnia odporność organizmu, pozytywnie wpływa na wygląd cery oraz kondycję włosów i paznokci. Ponadto, w przeciwieństwie do większości popularnych substancji słodzących, cukier kokosowy ma stosunkowo niski indeks glikemiczny.
Zastosowanie cukru kokosowego
Ze względu na właściwości słodzące oraz ciekawy aromat i smak, cukier koksowy może być wykorzystywany do pieczenia ciast, przygotowywania deserów oraz dressingów. Pasuje także do potraw wytrawnych, świetnie podkreśla ostre i kwaśne smaki. Doskonale odnajdzie się w każdej kuchni!
« wróć