Garbniki i ich wpływ na zdrowie

Garbniki – jedne z wielu substancji aktywnych ziół leczniczych. To m. in. dzięki nim zioła zawdzięczają swoje właściwości. Dlaczego są one tak ważne dla naszego zdrowia i gdzie ich szukać?

Działanie i zastosowanie garbników

Garbniki roślinne to inaczej taniny i to właśnie one nadają roślinom cierpki lub gorzkawy smak. Występują nie tylko w ziołach, ale także w kawie i herbacie, a ich zadaniem jest obrona przed ‘byciem zjedzonym’ – mają odstraszać roślinożerców. Dodatkowo, garbniki chronią rośliny przed bakteriami i grzybami. Dzięki tym wszystkim właściwościom, rośliny mają możliwość pozytywnie wpływać także na pracę naszego organizmu. Do głównych właściwości garbników zalicza się:

– działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne, co szczególnie może sprawdzić się podczas gojenia różnego typu ran

– wykazują pozytywne i szerokie działanie na nasz układ pokarmowy; są wprost niezastąpione, zwłaszcza w przypadku uporczywych dolegliwości trawiennych, jak chociażby biegunki;

– zioła bogate w garbniki powinno się również spożywać podczas choroby wrzodowej żołądka, przy nieżycie, delikatnych krwawieniach z przewodu pokarmowego oraz w czasie zatruć – pomogą, ponieważ wykazują właściwości przeciwzapalne i tworzą ochronną powłokę

– wykazują właściwości ściągające skórę, dlatego warto stosować je także zewnętrznie – pomagają w walce z dolegliwościami skórnymi w postaci wyprysków, neutralizują pieczenie i swędzenie oraz działają osłaniająco na rany

Bogate źródła garbników to miedzy innymi:  liście jeżyny, ziele dziurawca, ziele rzepiku oraz ziele pięciornika – warto więc popijać je od czasu do czasu.

Dziurawiec to bogate źródło garbników
Dziurawiec to bogate źródło garbników

Zioła używane są od wielu pokoleń. Zachęcają, aby z nich korzystać i wzmacniać organizm –  zarówno od środka, jak i od zewnątrz. To doskonała recepta na wspaniałe zdrowie i zachwycająca urodę!

Przeczytaj więcej na temat właściwości poszczególnych ziół.

PODZIEL SIĘ