Wielkanoc z EcoBlik

Wielkanocny żurek EcoBlik

wielkanocny zurek ecoblik

Wielkanocny żurek EcoBlik

Potrzebowaliśmy – wszystkie składniki ekologiczne:

1kg białej kiełbasy
6 marchewek
4 pietruszki
1 duży seler lub 2 małe
2 duże cebule
majeranek
1 litr żurku
sól
2 łyżeczki czosnku mielonego EcoBlik
pieprz ziarnisty EcoBlik
4 liście laurowe EcoBlik
10 ziaren ziela angielskiego EcoBlik
12 jajek na twardo – do podania

Cebulę obrać i zapiekać w całości w piekarniku na złoto-brązowy kolor (w temperaturze 200*C). Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Zagotować około 4 litry wody, dodać włoszczyznę, cebulę i białą kiełbasę, a także majeranek, pieprz ziarnisty (ok. 20 ziaren), liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień na jak najmniejszy i gotować do miękkości włoszczyzny – około 1 godzinę. Po tym czasie, wyjąć kiełbasę, a wywar przecedzić. Dodać do niego mielony czosnek oraz żurek i gotować jeszcze kilka minut. Doprawiony do smaku żurek podawać z pokrojoną w plasterki kiełbasą i jajkiem.

Świąteczna polędwica EcoBlik

swiateczna poledwica EcoBlik

Świąteczna polędwica EcoBlik

Potrzebowaliśmy – wszystkie składniki ekologiczne:

1 kg polędwicy wieprzowej
4 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu EcoBlik
6 liści curry EcoBlik
1 łyżeczka mielonego czosnku EcoBlik
sól morska
6 łyżek oliwy z oliwek

Pieprz, sól i mielony czosnek wymieszać z oliwą. Otrzymaną aromatyczną marynatą dokładnie nasmarować mięso. Wieprzowinę przełożyć do naczynia żaroodpornego, ceramicznego lub rękawa do pieczenia mięs. Dodać liście curry, szczelnie zamknąć i piec w 180*C do miękkości – ok. 1,5h. Idealna w formie ciepłej pieczeni lub na zimno – jako dodatek do pieczywa.

Aromatyczny kurczak EcoBlik

aromatyczny kurczak EcoBlik

Aromatyczny kurczak EcoBlik

Potrzebowaliśmy – wszystkie składniki ekologiczne:

1 duży kurczak
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki chili EcoBlik
1 łyżeczka papryki słodkiej EcoBlik
1 łyżeczka imbiru EcoBlik
1/2 łyżeczki mielonego czosnku EcoBlik
1 szczypta kardamonu EcoBlik
1 szczypta cynamonu EcoBlik
2 szczypty soli morskiej

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie starannie nasmarować mięso. Zafoliować i odstawić na minimum 2h do lodówki. Wstawić do gorącego piekarnika (ważne) i piec w temperaturze 180*C do miękkości – przez co najmniej 1h. Dobrze jest wykorzystać naczynie z przykryciem lub rękaw do mięs, dzięki czemu drób z wierzchu nie zrumieni się za mocno. W przepisie, zamiast całego kurczaka, można także wykorzystać same uda.

Czekoladowy mazurek EcoBlik

czekoladowy mazurek EcoBlik

Czekoladowy mazurek EcoBlik

Potrzebowaliśmy – wszystkie składniki ekologiczne:

ciasto:

300g mąki pszennej
160g mąki ziemniaczanej
6 łyżek kakao
1 łyżeczka cynamonu EcoBlik
1 łyżeczka kardamonu EcoBlik
100g brązowego drobnego cukru
300g masła
2 jajka

polewa:

3 tabliczki gorzkiej czekolady
150g masła
3 łyżki bardzo drobno zmielonej kawy EcoBlik

Mąkę, kakao, cukier, cynamon, kardamon i pokrojone w kostkę masło – utrzeć na kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1h. Przygotowane ciasto wystarcza na przygotowanie dwóch spodów o wymiarach ok. 20x30cm. Foremki wyłożyć papierem, a następnie wylepić rozwałkowanym ciastem, pozostawiając rant ok. 1cm wysokości. Placki podziurkować i przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika, umieścić jeszcze na chwilę w lodówce, a najlepiej w zamrażalniku. Mazurki wypiekać w 170*C, około 30min, pilnując, aby zbytnio się nie spiekły – można sobie ułatwić i w trakcie pieczenia nakryć je papierem do pieczenia. Wypieczone spody odstawić do przestudzenia – ostrożnie, aby się nie pokruszyły. Przygotować polewę. Czekoladę, masło i drobno zmieloną kawę rozpuścić na parze. Składniki dokładnie się połączą, a kawa delikatnie zaparzy. Przygotowaną i lekko przestudzoną polewą pokryć spody mazurka. Można udekorować je siekanymi orzechami, migdałami lub skórką pomarańczową.

Wesołych Świąt!

PODZIEL SIĘ