Strona główna Ekologiczne Przyprawy Ziele Angielskie Całe Ekologiczne

Ziele Angielskie Całe Ekologiczne

ekologiczne przyprawy

Ziele angielskie ekologiczne

Ziele angielskie to niedojrzały, wysuszony na słońcu owoc, wyglądem przypominający ziarna pieprzu. Poza nutami pieprzowi, łączy w sobie także aromaty między innymi goździków i gałki muszkatołowej. Zwykle w całości dodawany do gotowania. Pozytywnie wpływa na przyspieszenie przemiany materii i ułatwia trawienie.

Skład: Ekologiczne ziele angielskie całe 100%.

Waga 30g.

Kraj pochodzenia – Guatemala

Cena: 5,30zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Ziele angielskie to suszone na słońcu niedojrzałe owoce korzennika lekarskiego. Mimo swojej nazwy, nie pochodzą z Anglii, a z Ameryki Środkowej oraz Meksyku. W większości uprawiane są na Karaibach, gdzie stanowią dużą część eksportu. Myląca nazwa tej przyprawy bierze się z dużej popularności ziela na angielskich terenach.

ziele angielskie EcoBlik
ziele angielskie EcoBlik

Ziele angielskie uważane jest za jedną z ulubionych przypraw Azteków. Ta wielka cywilizacja miała używać go jako dodatek do napoju czekoladowego. Europejczycy poznali ziele za sprawą Kolumba oraz hiszpańskich odkrywców. Ponieważ z wyglądu przypomina duże ziarna pieprzu, ówcześni podróżnicy byli przekonani, że udało im się dotrzeć do tej właśnie przyprawy. Ziele nazwano więc pimienta (hiszp. pieprz) i do tej pory można spotkać się z określeniami pieprz pachnący albo pieprz goździkowy.

Nie bez powodu Anglicy nazywają ziele angielskie allspice, co można przetłumaczyć, jako „przyprawa, która zawiera w sobie wszystko”. Rzeczywiście, ziele łączy w sobie różnorodne smaki i aromaty: pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru. Właśnie dlatego jest bardzo intensywny oraz pasuje do wielu potraw. Przyprawa ta wykazuje także właściwości lecznicze.

Ziele angielskie właściwości:

Ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii, polecana jest przy wzdęciach oraz kolce i ma działanie przeciwbólowe.

Ziele angielskie jest znane w wielu kuchniach świata. To podstawa przypraw na Karaibach, na Jamajce chętnie dodaje się je do ziemniaków. Zielem przyprawia się zupy, rosół, marynaty i zalewy octowe, sosy, dania z grilla, ale także ciasta, likiery i desery. Bardzo dobrze komponuje się z czekoladą i budyniem czekoladowym. Pieprz goździkowy wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym oraz perfumeryjnym. Całe ziarna należy przechowywać w hermetycznym opakowaniu, wówczas będą nam służyć długo.