Strona główna Ekologiczne Przyprawy Pieprz Zielony Cały Ekologiczny

Pieprz Zielony Cały Ekologiczny

ekologiczne przyprawy

Pieprz zielony ekologiczny

Zielony pieprz to niedojrzałe jeszcze owoce pieprzu czarnego i podobnie jak inne jego odmiany, pochodzi z Indii. Jest najszlachetniejszą i najbardziej wyrafinowaną jego odmianą – owoce zbiera się zanim zdążą w pełni dojrzeć i zmienić kolor. Następnie nie są suszone ani na słońcu, ani w wysokich temperaturach – ale za pomocą chłodnego powietrza. To dzięki temu zachowują swój charakterystyczny kolor i smak!

Skład: Ekologiczny pieprz zielony cały 100%.

Waga 20g.

Kraj pochodzenia – Indie

Cena: 5,30zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Historia pieprzu rozpoczyna się w Indiach, bo to właśnie tam po raz pierwszy zaczęto go uprawiać. Znano go już w Starożytnym Rzymie, gdzie ceniono przede wszystkim za niezwykle wyrazisty smak, ale również właściwości lecznicze. Choć obecnie nikt nie wyobraża sobie gotowania bez tej przyprawy, to jednak niewielu próbowało różnych jej odmian, jak chociażby zielonej, która pośród wszystkich pieprzy jest najbardziej wyrafinowana. Pieprz zielony to niedojrzałe jeszcze owoce pieprzu czarnego. Zbiera się je z tego samego gatunku rośliny, nim zdążą w pełni dojrzeć i zmienić swój kolor. Po zbiorach, zielone owoce mogą przejść dwie drogi. Pierwsza z nich to marynowanie świeżych ziarenek w zalewach octowych lub konserwowanie w solankach. Taki pieprz zielony najczęściej można kupić w małych słoikach. Druga to nowoczesna metoda suszenia – liofilizacja. Owoców zielonego pieprzu nie suszy się na słońcu czy też gorącym powietrzem, a w niskich temperaturach i pod niskim ciśnieniem. Dzięki temu, przyprawa zachowuje swój charakterystyczny kolor, a przede wszystkim zapach i smak.

Pieprz zielony EcoBlik
Pieprz zielony EcoBlik

Spośród dostępnych na rynku odmian pieprzu, to właśnie zielony jest najłagodniejszy w smaku. Nadal jednak pozostaje wyrazisty i świeży, przy czym jest również nieco słodkawy. Uważa się go za najbardziej wyrafinowany wariant pieprzu, a największą popularność zdobył wśród Francuzów, gdzie chętnie dodaje się go do steków.

Pieprz zielony doskonale współgra z delikatnymi mięsami, rybami, sałatkami, ziołowymi sosami, dipami oraz zupami. Poleca się dodawanie jego szczypty do deserów. Całe ziarna, zwłaszcza te wcześniej zakonserwowane lub zamarynowane, często używa się w charakterze dekoracji.