Strona główna Ekologiczne Przyprawy Pieprz Czarny Cały Ekologiczny

Pieprz Czarny Cały Ekologiczny

ekologiczne przyprawy

Pieprz czarny ekologiczny

Pieprz odpowiada za 20% zużycia przypraw na całym świecie. Zaraz po soli i wodzie – stanowi najczęściej wykorzystywany w kuchni składnik – pojawia się w 95% przepisów kulinarnych. To powód, dla którego nazwany został królem przypraw. Dodany do gotowania, nie tylko nadaje smak, ale znacznie ułatwia przyswajanie przez organizm składników odżywczych.

Skład: Ekologiczny pieprz czarny cały 100%.

Waga 50g.

Kraj pochodzenia – Sri Lanka

Cena: 6zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Pieprz czarny to pnącze, które wywodzi się z Indii. Do tej pory eksportuje się go właśnie z tych regionów, jednak jego uprawa przeniosła się także w inne kraje strefy tropikalnej. Nazywa się go „królem przypraw” i statystyki nie pozostawiają złudzeń, że nim jest. Według danych stanowi około 20% całego rynku przypraw, a po wodzie oraz soli jest trzecim najpopularniejszym składnikiem potraw.

pieprz czarny EcoBlik
pieprz czarny EcoBlik

Pieprz wykorzystywano w Indiach już od 2000 roku p.n.e. Podobnie jak większość przypraw był przez długie wieki wyznacznikiem luksusu i dostojnego życia. W Starożytnym Rzymie używano go tylko w kuchniach bogatych obywateli, w Starożytnym Egipcie stosowano do mumifikacji faraonów, a w latach późniejszych traktowano jako formę waluty. Można było opłacić nim długi, podatki, a nawet posag. Wyprawy do Indii po pieprz miały także wielkie znaczenie dla rozwoju Starego Kontynentu. To właśnie dzięki tym podróżom powstawały nowe szklaki handlowe. Marynarze wsypywali sobie pieprz do kieszeni, które potem szczelnie zaszywali, w obawie przed jego utratą.

Pieprz czarny to tak naprawdę niedojrzałe jeszcze jagody, które poddano procesowi suszenia, stąd ziarna są często pomarszczone. Ze wszystkich odmian pieprzu charakteryzuje się największą popularnością oraz najbardziej intensywnym smakiem i aromatem, dlatego też zyskał szerokie zastosowanie kulinarne. Pieprz ma właściwości zdrowotne. Poprawia krążenie i dotlenia tkanki, ułatwia trawienie i pomaga w przyswajaniu składników odżywczych z pożywienia. Dodatkowo, jest pomocny podczas zrywania z tytoniowym nałogiem. Osoby, które rzucają palenie, powinny wykonywać inhalację z ekstraktu czarnego pieprzu, gdyż pomaga ona zapobiec skutkom ubocznym wychodzenia z uzależnienia.

Oczywiście najszerszym zastosowaniem pieprzu czarnego jest kuchnia. Ta przyprawa doskonale łączy się ze wszystkimi rodzajami mięs, ryb, sałatek, zup, sosów, marynat, dipów i past. Pasuje do potraw z każdego zakątka świata i można dodawać ją także do deserów. Ponadto, czarny pieprz znalazł zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym – nadaj zapachom pikantnej i świeżej nuty. Pieprz najlepiej kupować w ziarnach i mielić go bezpośrednio przed użyciem. Ziarna przechowuje się w hermetycznie zamkniętych opakowaniach.