Strona główna Ekologiczne Przyprawy Papryka Słodka Ekologiczna

Papryka Słodka Ekologiczna

ekologiczne przyprawy

Papryka słodka mielona ekologiczna

Papryka słodka, w zależności od gatunku, występuje między innymi w kolorze żółtym, zielonym, pomarańczowym i czerwonym. Każda z nich charakteryzuje się inną zawartością witamin i minerałów. Jednak to ta czerwona najlepiej sprawdza się w postaci suszonej przyprawy. Zawdzięcza to przede wszystkim swojej słodyczy i głębokiemu smakowi, dzięki czemu jest tak szeroko wykorzystywana przez kucharzy na całym świecie.

Skład: Ekologiczna papryka słodka mielona 100%.

Waga 50g.

Kraj pochodzenia – Hiszpania

Cena: 6zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Papryka  słodka to tak naprawdę sproszkowane suszone owoce, a ściślej biorąc jagody, papryki. Zanim nastąpi sproszkowanie owocu, najpierw usuwa się z niego skórkę, aby pozbyć się ostrego smaku, dlatego ta dobrze znana nam przyprawa nie jest pikantna. Pochodzi z regionów Ameryki Środkowej oraz Południowej.

papryka słodka
papryka słodka EcoBlik

Od chwili kiedy Hernán Cortés zdobył Meksyk, papryka stała się popularna w Europie. Jej nasiona łatwo było przechowywać, a potem stosunkowo bezproblemowo sadzić, dlatego też szybko przyjęła się na Starym Kontynencie, a jego mieszkańcy polubili jej smakowe walory.

Papryka, z której pozyskuje się przyprawę, ma różne odmiany, od których zależy pikanteria owocu, ale łączy je intensywny, czerwony kolor oraz orzeźwiający, lekko gorzkawy smak. Papryka bogata jest w korzystne dla zdrowia oraz urody mikroelementy. Wystarczy wspomnieć, że zawiera beta-karoten, żelazo, potas, magnez oraz więcej witaminy C niż popularna cytryna, choć traci jej część na skutek obróbki termicznej. Ponadto, owoce zawierają przeciwutleniacze, które nie tylko korzystnie wpływają na ogólną kondycję, jak również zapobiegają procesom starzenia.

Papryka to nieodłączny element kuchni wielu regionów, w tym oczywiście meksykańskiej oraz węgierskiej, jednak uzyskiwana z niej przyprawa na dobre zagościła także w Polsce. Chętnie dodajemy ją do wszelkich marynat, sosów, mięs, zup, ale także sałatek. Idealnie sprawdza się jako kuchenny barwnik, nadając potrawom czerwonego koloru. Bardzo dobrze komponuje się z oliwą z oliwek, ziołami, pomidorami oraz czosnkiem.