Strona główna Ekologiczne Przyprawy Liść Laurowy Ekologiczny

Liść Laurowy Ekologiczny

ekologiczne przyprawy

Liść laurowy ekologiczny

Liść laurowy pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i zbierany jest z drzew, często osiągających nawet 9 metrów wysokości. Według niektórych, zapach świeżych liści laurowych, to połączenie aromatu gałki muszkatołowej i wanilii. Nosi w sobie także nuty eukaliptusowe. Idealny do mięs, marynat i pieczeni.

Skład: Ekologiczny liść laurowy 100%.

Waga 7g.

Kraj pochodzenia – Turcja

Cena: 3,80zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Liście laurowe to wysuszone liście wiecznie zielonego krzewu, wawrzynu szlachetnego, osiągającego nawet kilkanaście metrów wysokości oraz potrafiącego żyć około 100 lat. Przyprawa ta znana jest również pod nazwą liście bobkowe. Wawrzyn szlachetny występuje w krajach śródziemnomorskich i źle znosi długotrwałe mrozy, dlatego w Polsce jest uprawiany raczej jako roślina doniczkowa.

liść laurowy EcoBlik
liść laurowy EcoBlik

Liść laurowy był doskonale znany już Starożytnym Rzymianom oraz Grekom. Według zapisków i mitów, spełniał on wówczas nie tylko role lecznicze, ale także magiczne. To właśnie dzięki niemu słynna Wyrocznia Delficka miała wprowadzać się w trans, gdyż podczas wypowiadania swoich przepowiedni trzymała go w ustach. Ponadto, uznawany był za symbol zwycięstwa. Wieńcami z liści laurowych dekorowano bohaterów oraz sportowców podczas olimpiad. Stąd również wzięło się słowo „laureat” oznaczające zwycięzcę. Wierzenia ludowe zaś przypisywały mu działanie obronne. Miał zapewniać bezpieczeństwo oraz chronić przed pożarami i urokami.

Liście laurowe charakteryzują się lekko gorzkawym smakiem, ale za to niezwykle ciepłym i intensywnym aromatem, który można dokładnie poczuć, gdy potrze się liść placami. Tak jak przed wiekami, uznaje się go za środek leczniczy lub wspomagający zdrowie. Może być pomocy przy bólach reumatycznych, bólach głowy, migrenach oraz leczeniu drobnych ran. Wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Ponadto, skutecznie odstrasza owady.

Liść laurowy jest niezastąpiony w wielu kuchniach świata, w tym oczywiście w polskiej. Dodaje się go do marynat, rosołu i zup, wspaniale podkreśla smak gulaszu, bigosu, dziczyzny, pasztetu oraz wszelkich mięs duszonych. Idealnie pasuje do octowych zalew wykorzystywanych do marynowania ogórków, grzybów, czy śledzi. Każdej potrawie nadaje niepowtarzalnego i przyjemnego zapachu. Można użyć go do aromatyzowania mleka wykorzystywanego później do zrobienia puddingów lub deseru. Warto wspomnieć, iż do tej pory przypisuje mu się właściwości magiczne. Trzymany w portfelu ma zatrzymywać pieniądze, włożony pod poduszkę przywoływać prorocze sny, a schowany w kieszeni spełniać marzenia.