Lawenda Ekologiczna

ekologiczne przyprawy

Lawenda ekologiczna

Lawenda charakteryzuje się dużą ilością olejków eterycznych. Dzięki temu, nie tylko doskonale sprawdza się w kuchni, ale także wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Pozytywnie wpływa między innymi na układ nerwowy i pokarmowy – przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Szczególnie polecana jako dodatek do ciast i deserów.

Skład: Ekologiczna lawenda 100%.

Waga 10g.

Kraj pochodzenia – Francja

Cena: 3,80zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Symbol Prowansji i jedna z najbardziej rozpoznawalnych roślin świata: lawenda. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich i współcześnie stanowi dużą część francuskich upraw. To niewielka, wiecznie zielona krzewina, dorastająca do około 50 centymetrów. Jest miododajna i wydziela charakterystyczny aromat. Należy do niej 40 gatunków, a część wykorzystuje się do celów ozdobnych. Jej nazwę z języka łaciśkiego lavare można tłumaczyć jako „kąpać się”.

Lawendę znali i chętnie używali już Starożytni Grecy oraz Rzymianie. Wykorzystywano ją jak wprowadzający w dobry nastrój dodatek do kąpieli. Ponadto, roślina ta używana była do prania i obecnie także jej zapach może kojarzyć się z aromatyzowanymi środkami piorącymi. Mimo iż przywodzi na myśl w głównej mierze Prowansję, to jednak uznaje się, że jej pierwszymi plantatorami byli Rzymianie.

lawenda EcoBlik
lawenda EcoBlik

Lawenda charakteryzuje się drobnymi, fioletowymi kwiatkami, które zawierają cenne dla zdrowia składniki oraz olejek eteryczny. Polecana jest przy dolegliwościach trawiennych, gdyż usprawnia perystaltykę jelit i przyspiesza przemianę materii. Dodatkowo, roślina poprawia krążenie krwi, hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej i rozluźnia organizm. Znana jest ze swoich właściwości kojących, dlatego też olejek lawendowy bardzo często wykorzystywany jest w aromaterapii. Choć sprzyja relaksowi, to jednocześnie delikatnie pobudza pracę układu nerwowego, dlatego sprawdzi się w stanach stresu i przeciążenia umysłowego.

Kwiaty lawendy oraz pozyskiwany z nich olejek znane są przede wszystkim w przemyśle perfumeryjnym oraz kosmetycznym. Na rynku można spotkać perfumy z nutami lawendowymi, ale także balsamy do ciała, kremy i toniki do twarzy, czy też mydła. Niemniej jednak, lawenda to roślina jadalna, dlatego też można używać ją jako przyprawy. Dodaje ciekawego smaku potrawom drobiowym i rybnym, można wzbogacić nią marynatę do dań z grilla, a także ozdabiać kwiatami desery. Jeśli zaś chcemy, aby wypieki nabrały lawendowego posmaku, warto przygotować cukier aromatyzowany właśnie tą rośliną. Kwiaty lawendy należy zmieszać z cukrem w proporcji 1:1, a następnie zamknąć w słoju na kilka tygodni. Po upływie około 30-40 dni przesypujemy cukier przez sito i cieszymy się jego niepowtarzalnym zapachem i smakiem.