Strona główna Ekologiczne Przyprawy Kurkuma Mielona Ekologiczna

Kurkuma Mielona Ekologiczna

kurkuma

Kurkuma mielona ekologiczna

Kurkuma, to inaczej „indyjski szafran” i zarazem jeden z głównych składników curry. W kuchni stosuje się jej ususzony i zmielony korzeń, który nie tylko nadaje potrawom niezwykłego smaku, ale także wspaniałego, słonecznego koloru. Idealna nie tylko, jakoprzyprawa, ale także niezastąpiony barwnik do dań i wypieków.

Skład: Ekologiczna mielona kurkuma 100%.

Waga 40g.

Kraj pochodzenia – India

Cena: 4,50zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Kurkuma to kłącze byliny z rodziny imbirowatych. Roślina ta posiada jeszcze kilka innych nazw: żółcień, ostryż, czy szafranica. W wielu językach i kulturach nazywa się kurkumę „żółtym korzeniem”, a tam skąd pochodzi, czyli w Indiach, „indyjskim szafranem”. Kurkuma uprawiana jest głównie na Półwyspie Indyjskim, ale można spotkać ją również na innych tropikalnych terenach.

kurkuma EcoBlik
kurkuma EcoBlik

Według znanych nam danych, Kurkuma była uprawiana już około 3000 lat p.n.e. przez cywilizację Harrapa, która rozwijała się w dolinie Indusu. Wiadomo, że przyprawę tę już wtedy wykorzystywano w celach kulinarnych i leczniczych, ale także w kosmetyce, obrzędach religijnych oraz jako barwnik. W średniowieczu stanowiła substytut szafranu, a w kolejnych wiekach stosowano ją do wyrobu farb malarskich.

Kurkuma charakteryzuje się gorzkawym, ale przyjemnym smakiem. Jednak to, co ją najbardziej wyróżnia i z czego powszechnie jest znana, to jej piękna, zółto-pomarańczowa barwa. Można się o niej przekonać zwłaszcza wtedy, kiedy obierze się ze skórki świeże kłącze ostryża. Indyjski szafran od wieków jest w medycynie ajurwedyjskiej postrzegany jako lek. Rzeczywiście, coraz więcej badań wskazuje, że na terenach, gdzie tubylcy spożywają kurkumę, występuje o wiele mniej przypadków zachorowań na nowotwory. Ale działanie antyrakowe nie jest jedyną cenną właściwością żółtego korzenia. Wskazuje się również na pobudzanie trawienia oraz produkcji żółci, pomoc w walce z żółtaczką, również tą wrodzoną, i wspomaganie leczenia nieżytu żołądka, kamicy żółciowej oraz drobnych skaleczeń, gdyż jest antyseptykiem. Ponadto, w krajach azjatyckich dodaje się tę przyprawę do mleka i podaje przeziębionym.

Kurkuma stanowi podstawę popularnej mieszanki przypraw curry, która nadaje niesamowicie intensywny, słodko-korzenny posmak każdej potrawie. Ostryż doskonale współgra z daniami ryżowymi, jagnięciną, warzywami, owocami morza, sosami oraz kremowymi zupami. To bardzo popularny dodatek w kuchni hinduistycznej. Kurkuma stanowi naturalny barwnik, wykorzystywany do dziś do otrzymania żółtego koloru na przykład masy solnej. Hindusi używają jej do barwienia swoich świętych szat używanych w rytuałach religijnych. Indyjski szafran wykorzystuje się najczęściej w wersji sproszkowanej, dlatego nie warto kupować go na zapas, ponieważ z czasem wietrzeje i traci swój aromat. Ostryż należy przechowywać w dobrze zamkniętych opakowaniach i zacienionym miejscu.