Strona główna Ekologiczne Przyprawy Goździki Mielone Ekologiczne

Goździki Mielone Ekologiczne

ekologiczne przyprawy

Gozdziki mielone ekologiczne

Goździki to niedojrzałe kwiaty drzewa goździkowego, które zbierane i suszone, są następnie szeroko wykorzystywane w kuchni. Ze względu na niezwykle intensywny smak, należy dokładnie wywarzyć ich ilość w każdym daniu – aby nie zdominowały smaku całej potrawy. Nadają słodkawego, lekko drzewnego aromatu, z wyczuwalnymi nutami ciemnej czekolady i mentolu. Doskonałe zarówno do dań słodkich, jak i słonych oraz do słodki i wytrawnych napojów i koktajli.

Skład: Ekologiczne mielone goździki 100%.

Waga 25g.

Kraj pochodzenia – Indonezja

Cena: 5,60zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Przyprawa znana nam jako goździki (od łacińskiego słowa oznaczającego gwoździe) to nic innego, jak nierozkwitnięte pąki kwiatowe drzewa goździkowego, które po zebraniu poddaje się suszeniu. Obecnie produkcją goździków zajmuje się Tanzania, w tym przede wszystkim Zanzibar, oraz w mniejszym stopniu Indonezja, Sri Lanka i Madagaskar. Uznaje się, że aby goździki był jak najlepszej jakości, trzeba je zebrać jeszcze przed kwitnięciem oraz muszą mieć kolor brązowy lub czerwony.

goździki mielone
goździkowiec korzenny EcoBlik

Choć goździki cenione były od starożytności, to jednak dopiero wieki XVI i XVII przyniosły im popularność na światową skalę. Właśnie wtedy ceniono je bardziej niż złoto i zabiegano o sprawowanie kontroli nad ich handlem. Taką wyłączność udało się uzyskać Holendrom, którzy po przejęciu indonezyjskich wysp Moluki, zniszczyli plantacje drzew goździkowych na wszystkich innych wyspach. W ten sposób stali się jedynymi producentami goździków, jednak niedługo cieszyli się tym tytułem. W 1755 roku, Francuz Pierre Poive wykradł Holendrom sadzonki drzew i założył nową uprawę na Mauritiusie. Goździki charakteryzują cię niezwykle ciepłym i bogatym aromatem oraz lekko piekącym i korzennym smakiem, dlatego też cieszą się kulinarnym uznaniem wielu kuchni świata. Niemniej jednak, równie ważne jest ich lecznicze działanie, znane medycynie chińskiej, indyjskiej oraz ludowej. Goździki słyną przede wszystkim ze swoich właściwości antyseptycznych oraz przeciwbólowych, co zawdzięczają wysokiej zawartości olejku eterycznego. Są one pomocne w bólach zębów i dolegliwościach reumatycznych, ułatwiają trawienie, a dodane do kąpieli czy kominka aromaterapeutycznego, relaksują i odprężają. Ponadto, są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, a więc pomagają zachować młodość i zdrowie. Przyprawa ta uznawana jest za afrodyzjak.

Goździki są szeroko wykorzystywane w kuchni. Dodaje się je zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów, ciast, a nawet herbaty. Stanowią jeden ze składników mieszanki przypraw korzennych, która nadaje charakterystyczny smak piernikom, dlatego w naszym kręgu kulturowo-geograficznym kojarzą się z zimą oraz Bożym Narodzeniem. Niemniej jednak, na terenach, gdzie są produkowane, używane są na co dzień. Na Zanzibarze stały się obowiązkowym dodatkiem do ryżu. Goździki mogą być przechowywane nawet przez rok bez utraty swojego smaku i aromatu, pod warunkiem, że będziemy trzymać je w chłodnym i ciemnym miejscu.