Strona główna Ekologiczne Przyprawy Gałka Muszkatołowa Ekologiczna

Gałka Muszkatołowa Ekologiczna

Ekologiczne przyprawy

Gałka muszkatołowa ekologiczna

To nasiona wiecznie zielonego drzewa muszkatołowca korzennego. Swój charakterystyczny smak i zapach zawdzięcza niezwykłym olejkom eterycznym, dzięki którym doskonale sprawdza się w daniach słonych – jak np. pasztety i sos beszamelowy, jak i na słodko – między innymi w wypiekach piernikowych i w grzanym winie. Przy okazji, gałka muszkatołowa pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz prawidłowe ciśnienie krwi.

Skład: Ekologiczna gałka muszkatołowa cała 100%.

3 sztuki

Kraj pochodzenia – Sri Lanka

Cena: 4,90zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny
Gałka muszkatołowa EcoBlik
Gałka muszkatołowa EcoBlik

Przyprawa, którą znamy pod nazwą gałka muszkatołowa, to nasiona wiecznie zielonego drzewa muszkatołowca korzennego. Roślina ta pochodzi z Wysp Banda wchodzących w skład Archipelagu Malajskiego, ale obecnie uprawia się ją głównie w Indiach. Gałka muszkatołowa po raz pierwszy trafiła na nasze europejskie tereny wraz z uczestnikami wypraw krzyżowych wracających ze swoich misji.

Gałka w dużej mierze składa się z tłuszczy oraz olejku eterycznego. Te pierwsze wykorzystywane są w przemyśle perfumeryjnym oraz farmaceutycznym, natomiast temu drugiemu przyprawa zawdzięcza swój bardzo charakterystyczny smak oraz zapach. Gałka wykazuje właściwości lecznicze. Działa na poprawę trawienia i wzmaga apetyty, przynosi ulgę w bólach reumatycznych, obniża ciśnienie krwi oraz eliminuje nieprzyjemne wzdęcia.

Jednak przyprawę tę ceni się nie tylko ze względu na walory lecznicze. Szczególnie docenia się ją za zastosowanie kulinarne. Gałka muszkatołowa wykorzystywana jest przez wiele kuchni na świecie. Dodaje się ją do mięs, słynnego sosu beszamelowego, owoców morza, ziemniaków, czy też grzanego wina. Największą sławę gałka zdobyła wśród wielbicieli deserów. Jest częścią mieszanki przypraw korzennych, podstawy wszystkich przepisów na pierniki. Jej słodki posmak sprawia, że idealnie współgra zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodyczami.