Cynamon Ekologiczny

Ekologiczne przyprawy

Cynamon mielony ekologiczny

Cynamon, w odróżnieniu od innych przypraw, nie jest ani owocem, ani nasionami – jak większość z nich. To wewnętrzna warstwa kory drzew cynamonowca – zewnętrzną się zdejmuje, a tą wewnętrzną suszy i stosuje między innymi w kuchni. Cynamon, oprócz wspaniałego smaku i aromatu, posiada także właściwości konserwujące potrawy. Idealny do każdego rodzaju dań.

Skład: Ekologiczny mielony cynamon 100%.

Waga 40g.

Kraj pochodzenia – Indonezja

Cena: 4,50zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Cynamon to wyjątkowa przyprawa, nie tylko ze względu na swój kolor czy aromat. Nie otrzymuje się go z nasion, liści lub owoców, jak w przypadku większości dodatków do żywności, a jest wysuszoną, wewnętrzną warstwą kory cynamonowca. Drzewa cynamonowe początkowo rosły jedynie we wschodniej Azji, jednak teraz uprawia się je praktycznie na całym Dalekim Wschodzie. Najpopularniejszym gatunkiem tej rośliny jest cejlońska odmiana, jednak kora każdego cynamonowca wykazuje pozytywne właściwości, o ile jest on uprawiany w warunkach ekologicznych.

cynamonowiec EcoBlik
Cynamonowiec

Z całą pewnością cynamon znany był już Starożytnym Egipcjanom. Służył im jako jeden ze składników potrzebnych do mumifikacji. W antyku ceniono go bardziej niż złoto i z względu na swój niesamowity i tajemniczy aromat, palono podczas obrzędów pogrzebowych najbogatszych Rzymian. W swoich wzmiankach wspominali o nim zarówno Arystoteles, jak i Herodot. Ten ostatni przytoczył ówczesne wierzenia o Mistycznych Ptakach, które budują gniazda z kory cynamonowej na terenach Arabii. Ptaki te miały być na tyle niebezpieczne, że tubylcy nie mogli się do nich zbliżyć. Wymyślili więc postęp i pod cynamonowcami kładli świeże mięso. Zwierzęta skuszone jego zapachem, brały po kawałku i transportowały do gniazd. Pod ciężarem takiego pożywienia, gniazda się kruszyły, a kora cynamonowa spadała na ziemię, skąd zbierali ją lokalni mieszkańcy. Upowszechnienie cynamonu trwało bardzo długo. Tak naprawdę dopiero w XX wieku można było zaobserwować drastyczny spadek jego ceny i powszechną dostępność.

Ponieważ cynamon jest korą, nie trudno domyślić się, że jego smak charakteryzuje się korzennością, jest ziemisty, słodkawy, ale jednocześnie intensywny, z piekącym akcentem. Podobnie jak pozostałe części cynamonowca, kora zawiera olejek eteryczny, dzięki któremu aromat tej przyprawy jest silnie wyczuwalny, a na dodatek szeroko rozpoznawalny. O leczniczych właściwościach cynamonu pisał już Hipokrates. Niewątpliwie, roślina reguluje perystaltykę jelit oraz trawienie, pobudza łaknienie, pomaga w przypadkach wzdęć, bólów brzucha, nadmiernej fermentacji oraz przejedzenia. Ponadto, cynamon stosuje się przy przeziębieniach, bólach gardła, ma również właściwości antybakteryjne, a na Dalekim Wschodzie wykorzystywany jest jako lek przeciw reumatyzmowi i apatii.

Niewątpliwie najważniejszym zastosowaniem cynamonu jest jego użycie w kuchni. Ze względu na niepowtarzalny i intensywny smak oraz zapach, świetnie pasuje do wielu potraw, a zwłaszcza deserów. Można spotkać go jako dodatek do płatków śniadaniowych, babeczek i ciastek, szarlotek i słodkości z gruszkami oraz jabłkami. Używa się go również do wzmocnienia smaku herbaty, grzanego wina, a nawet dań z ryżu i mięs, zwłaszcza zaś baraniny. W naszej kulturze najbardziej kojarzy się z piernikami i Bożym Narodzeniem. Oprócz tego, że jest bardzo smacznym dodatkiem, ma również właściwości konserwujące potrawy. Cynamon stosuje się w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Ze względu na działanie antyseptyczne, może występować w kosmetykach przeznaczonych da cery trądzikowej, ale ponieważ przyspiesza spalanie tłuszczu, dodaje się go także do preparatów pomocnych w zwalczaniu cellulitu. Perfumom zaś nadaje orientalnej i korzennej nuty.

Zobacz również: