Chili Ekologiczne

ekologiczne przyprawy

Chili ekologiczne

Surowe papryczki chili są zwykle zielone lub czerwone, a im mniejsze, tym ostrzejszy mają smak. Suszone chilli charakteryzuje się jednak nie tylko wyjątkowym odcieniem czerwieni, ale także bardziej intensywnym, głębokim, wręcz nieco przydymionym aromatem. Dzięki temu nadaje pikanterii daniom z całego świata!

Skład: Ekologiczne mielone chili 100%.

Waga 40g.

Kraj pochodzenia – Indie

Cena: 4,50zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Przyprawa znana pod nazwą chili to sproszkowane owoce różnych odmian ostrych papryk. Ojczyzną chili, gdzie rośliny te uprawiane są do tej pory na szeroką skalę, jest Meksyk. W tamtejszych regionach nie można wyobrazić sobie kuchni bez pikantnego smaku papryczek.

Papryka chili EcoBlik
Papryka chili EcoBlik

Papryczki te zyskały swoją popularność dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który szukając morskiej drogi do Indii, trafił na wysypy Ameryki. Przyprawę nazwano „indiańskim pieprzem” i podróżnicy portugalscy oraz hiszpańscy bardzo cenili ją za walory smakowe, podobne do czarnego pieprzu, ale bardziej intensywne. Jednak Europie początkowo nie przypadła do gustu ta egzotyczna zdobycz.

Dopiero za sprawą portugalskiej kolonii w Indiach, chili stało się szeroko rozpowszechnione – najpierw w kuchni indyjskiej, a potem na Starym Kontynencie. Przyprawa ta jest silnie zakorzeniona w wierzeniach ludowych. Oprócz tego, że uważa się ją za silny afrodyzjak, to związane są z nią przesądy. Meksykanki wierzyły, że aby wydobyć smak z papryczek, przy ich dodawaniu do potraw należy śpiewać i tańczyć.

Świeże papryczki chili są zielone, pomarańczowe lub czerwone. Charakteryzują się niezwykle ostrym smakiem (ostrość zależy od gatunku i wielkości – im mniejsza papryczka tym ostrzejsza) i ciekawymi kształtami owocu. Ich pikanteria kryje się głównie w skórce oraz nasionach, więc jeśli nie chcemy, by danie było bardzo pikantne, powinniśmy usunąć te części papryki. Suszone papryczki nabierają intensywnego koloru oraz dymnego, głębokiego smaku, dlatego również one są doceniane w kuchni.

Papryczki zawierają witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Przyprawa ta poprawia krążenie, dotlenia tkanki, ułatwia trawienie i wzmaga apetyt. Ponadto, organizm, który wyczuwa bardzo ostry smak, odbiera go jako zagrożenie dla siebie i w ramach ochrony zaczyna produkować endorfiny, czyli hormony szczęścia.

Przyprawa ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Można je dodawać praktycznie do wszystkich mięs, marynat, sosów, past, dipów, zup – wszędzie tam, gdzie chcemy uzyskać pikantny posmak. Jeśli papryczka okaże się dla nas zbyt ostra i podrażni jamę ustną czy gardło, wówczas nie należy popijać ją wodą czy alkoholem. Najlepiej sprawdzi się tutaj jogurt naturalny, mleko albo chleb. Podobnie możemy postąpić z potrawą – jeśli przyprawiliśmy ją zbyt dużą ilością chili, należy dodać odrobinę śmietany lub mleka, aby złagodzić smak. Chili jest częstym składnikiem mieszanki przypraw curry.

Chili
Chili

Zobacz również: