Bazylia Ekologiczna

Ekologiczne przyprawy

Bazylia ekologiczna

Niezwykle popularna między innymi w kuchni włoskiej, charakteryzuje się orzeźwiającym, goździkowym, lekko anyżowym aromatem. Nie tylko nadaje potrawom niezwykłego smaku, ale jednocześnie pozytywnie wpływa na trawienie i przyspiesza przemianę materii. Dla zachowania bogatszego aromatu, poleca się dodawanie bazylii pod koniec gotowania.

Skład: Ekologiczna bazylia 100%.

Waga 20g.

Kraj pochodzenia – Indonezja

Cena: 3,80zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny

Bazylia to miododajna, jednoroczna roślina, która ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Prawdopodobnie pochodzi ze strefy tropikalnej Azji i Afryki. Przyjmuje się, że jej nazwa wywodzi się z języka greckiego i oznacza króla (gr. basileus). Rzymianie z kolei uważali, że zioło to jest amuletem chroniącym przed bazyliszkiem i używali określenia Basilescus. Obecnie uprawia się ją w wielu regionach świata, ale jest przede wszystkim rośliną doniczkową, hodowaną na potrzeby domowe lub w celach ozdobnych.

Bazylia EcoBlik
Bazylia EcoBlik

Bazylia znana była starożytnym cywilizacjom. W Grecji wierzono, że jest to zioło wyjątkowe, więc może zerwać je tylko król. W Rzymie służyło do celów magicznych. W Egipcie zaś doceniano jego właściwości lecznicze i tworzono z niego wianki, które później wkładano do grobowców. W całej Europie natomiast, bazylia zaczęła rozpowszechniać się dopiero od XII wieku.

Świeża bazylia charakteryzuje się intensywnie zielonymi listkami. Ma bardzo przyjemny, słodko-pikantny, nieco goździkowy smak oraz aromat. Jest niezwykle orzeźwiająca, ale traci swoje cenne właściwości oraz walory w dużych temperaturach, dlatego należy dodawać ją dopiero tuż przed serwowaniem dania. Bazylia ma bardzo cenne działanie lecznicze. Reguluje trawienie i zapobiega problemom związanym z zaburzeniami przemiany materii. Dodatkowo, poprawia nastrój, koncentrację i pamięć, eliminuje stres, a dzięki dużej zawartości witaminy A, pozytywnie wpływa na wzrok. W wierzeniach ludowych przedstawiana była jako środek na nieszczęśliwą miłość. Wierzono również, że potrafi zatrzymywać pieniądze oraz przynosi szczęście domostwu. Uważana jest za silny afrodyzjak.

Bazylię wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni. To idealny dodatek zwłaszcza do dań włoskich oraz pomidorów. Doskonale komponuje się także z czosnkiem, oregano, oliwą z oliwek, parmezanem, mozzarellą oraz makaronami. Można dodawać ją do sałatek, robić z niej pesto, przyprawiać sosy do pizz. Dzięki właściwościom orzeźwiającym, będzie dobrym uzupełnieniem ciężkich dań mięsnych. Jej intensywny kolor oraz ciekawy kształt listków sprawiają, że używa się jej do dekoracji potraw. Suszona bazylia powinna być przechowywana w hermetycznym opakowaniu, aby nie utracić swojego aromatu.

Zobacz również: