Strona główna Mieszanki Ziołowe Herbata Mistrzowska

Herbata Mistrzowska

Herbata Mistrzowska EcoBlik

Herbata Mistrzowska

Herbatę Mistrzowską mogą popijać i dorośli, i dzieci przez długi czas, a nawet całe życie. W jej skład wchodzą między innymi specjalnie dobrane pąki kwiatu dziewanny. Po zaparzeniu napar nabiera pięknego, bursztynowego koloru. Charakterystyczny aromat kojącego majeranku i rozgrzewającego anyżu, z delikatną nutą mielonego kminku nadają jej orzeźwiający i bogaty smak, może więc ona z powodzeniem zastąpić zwykłą herbatę.

Skład: owoce anyżu, głogu, kminku, kwiat dziewanny, majeranek w różnych proporcjach.

Waga 100g.

Kraj pochodzenia – Polska

Cena: 10.50zł

przejdź do sklepu i zamów
Produkt Ekologiczny
Herbata mistrzowska

Cena: 7zł

przejdź do sklepu i zamów

Herbata Mistrzowska dostępna również w wygodnych saszetkach i poręcznym słoiku.

Stefania Korżawska o Herbacie Mistrzowskiej:

„Polecam Herbatkę Mistrzowską zdrowym i chorym, bo buduje zdrowie. Przede wszystkim rozgrzewa organizm, by mógł prawidłowo wykonywać funkcje życiowe. Dlatego też pomaga alergikom, chorym na reumatyzm, zatoki, choroby krążeniowe. Chętnie sięgają również po nią chorzy na nowotwory, wszak wzmacnia system odpornościowy. Herbatkę mogą popijać i dorośli, i dzieci przez długi czas, a nawet całe życie. Ma przyjemny, nieco oryginalny smak, może więc z powodzeniem zastąpić zwykłą herbatę. Herbatka Mistrzowska to połączenie łagodnego zefirku
z południową mocą słońca, stąd perfekcyjnie działa na cały organizm, dodając mu siły i energii do życia. Pomocniczo przy wszystkich dolegliwościach.”

Stefania Korżawska

W skład Herbaty Mistrzowskiej wchodzą między innymi specjalnie dobrane pąki kwiatów dziewanny. Po zaparzeniu, napar nabiera pięknego, bursztynowego koloru. Charakterystyczny aromat kojącego majeranku i rozgrzewającego anyżu, z delikatną nutą mielonego kminku, nadają jej orzeźwiający i bogaty smak. Idealna do popijania zamiast zwykłej herbaty.

Herbata Mistrzowska z ziołami

Kminek rośnie na łąkach i miedzach.
W ogrodach uprawiany jest od niedawna. Lubi żyzną glebę, słońce i wilgoć. Kwitnie na początku czerwca, a jego owoce do Herbaty Mistrzowskiej zbieramy w lipcu i sierpniu.

  • zawiera witaminę A i D
  • wzmaga wytwarzanie witaminy C
  • bogaty w sole mineralne
  • działa pobudzająco i wzmacniająco
  • posiada cenny olejek karwon, hamujący działanie niektórych bakterii i pasożytów, działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie – toksyczny dla wewnętrznych pasożytów
  • skutecznie rozgrzewa organizm – idealny dla osób cierpiących na syndrom zimnych rąk i nóg
  • pomaga przy zaflegmieniu górnych dróg oddechowych – stosowany jako środek wykrztuśny
  • zmniejsza kolki, skurcze żołądka i jelit, zapobiega wzdęciom
  • pomocny przy braku apetytu
  • zwiększa nieznaczenie wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci, dzięki czemu poprawia trawienie, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych
  • hamuje nadmierny rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym i eliminuje procesy gnilne
  • zalecany dla osób z zaburzeniami pracy trzustki oraz wątroby – ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy
  • u kobiet karmiących – zwiększa laktację
  • reguluje krwawienia miesięczne
KMINEK – OWOCE
Owoce Kminku
GŁÓG – OWOCE
Głóg owoce

Głóg zbieramy wyłącznie ten dziko rosnący – zwykle w lasach i zaroślach, mimo, że często występuje także przy drogach, na brzegach lasów i w parkach. Wybieramy wyłącznie ekologiczne obszary. Do Herbaty Mistrzowskiej owoce głogu zbieramy we wrześniu i październiku – kiedy już mają piękny czerwony kolor. Ponieważ po ususzeniu mają twardą skorupkę, delikatnie je kruszymy, aby idealnie się zaparzyły i wzbogaciły Twoją herbatę nie tylko swoim doskonałym, delikatnie cierpkim smakiem i aromatem, ale także niezwykłymi właściwościami:

  • regulują pracę całego układu krążenia, ale szczególnie pozytywnie wpływają na pracę mięśnia sercowego
  • regulują jego rytm, nieznacznie zwiększając siłę skurczów, ale zmniejszając ich częstotliwość – dzięki czemu obniżają ciśnienie
  • regulują krążenie obwodowe, dlatego polecane są także dla osób z niedociśnieniem
  • delikatnie rozszerzają naczynia krwionośne
  • zalecane w lekkich niedomogach i uszkodzeniach mięśnia sercowego, także w okresie rekonwalescencji po zawale serca
  • przy stanach nerwicowych, zaburzeniach rytmu serca wywołanych podwyższonym poziomem stresu, po chorobie, zabiegu operacyjnym, przy stwardnieniu naczyń mózgu i wieńcowych u osób starszych
  • przy nerwicy wegetatywnej, przy bezsenności
  • wspomagająco przy zwapnieniu żył – nadają im elastyczność
  • przy kamicy nerkowej i żółciowej
  • stosowane także w postępujących osłabieniach mięśnia sercowego na tle zaburzeń metabolicznych, hormonalnych, przekwitania i starczej niewydolności mięśnia sercowego
  • w zaburzeniach wieńcowych, nieprawidłowościach ciśnienia krwi
  • działają uspokajająco
  • poprawiają krążenie krwi w mózgu, dlatego nie tylko poprawiają koncentrację, ale są pomocne przy zawrotach i bólach głowy – zmniejszają napięcie naczyń krwionośnych, powodują ustąpienie bólu, duszności i zwiększają przepływ krwi
  • wspomagająco przy ogólnym zmęczeniu i dusznościach
  • polecane także w okresie przekwitania
  • zmniejszają krwawienia wewnętrzne
  • działają przeciwskurczowo na mięśnie gładkie jelit, macicy, dróg moczowych, a także ścian naczyń krwionośnych
  • przynoszą ulgę w bólach stawowych i kostnych oraz nerwobólach
  • działają bakteriobójczo, znieczulająco
  • zewnętrznie przy gruźlicy skóry, hemoroidach, trudno gojących się ranach, do wypalania kurzajek
  • działają łagodnie przez długi czas, bez skutków ubocznych
  • zawierają karoten, witaminę C, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B i pektyny

Dziewanna kwitnie od lipca do września. Przez pszczoły postrzegana, jako roślina silnie miododajna, kryje w sobie wiele pozytywnych dla zdrowia związków
i substancji. Przygotowując z niej Herbatę Mistrzowską, dbamy o to, aby kwiaty zbierać zaraz po zakwitnięciu. Następnie, starannie je suszymy i chronimy przed szkodliwym działaniem światła – aby jak najdłużej zachować ich piękny słoneczny kolor . Dziewanna najchętniej porasta tereny suche i mało urodzajne – nie przepada za towarzystwem innych roślin. Dzięki temu jednak, tworzy własny mikroklimat, zyskując swoje niepowtarzalne właściwości:

  • wzmacnia organizm
  • zawiera związki śluzowe, dzięki czemu działa osłaniająco
  • łagodzi objawy grypy i przeziębień
  • stosowana przy zaflegmieniu dróg oddechowych, w tym – w nieżytach oskrzeli, przy chrypce
    i katarze, ale także w przypadku uporczywego kaszlu – ułatwia odkrztuszanie i łagodzi objawy zapalenia tchawicy
  • polecana w stanach zapalnych przełyku, żołądka i jelit – łagodzi objawy biegunki
  • ze względu na działanie antyzapalne, polecana także w stanach zapalnych pęcherza
  • zewnętrznie – jako okłady na oparzenia, odleżyny, odmrożenia, stłuczenia i stany ropne
  • stosowana do kąpieli – łagodzi bóle reumatyczne i uspokaja
  • zmiękcza i wygładza skórę, poprawiając jej wygląd
  • działa przeciwcukrzycowo
DZIEWANNA – KWIATY
Dziewanna kwiaty
ANYŻ – OWOCE
Anyż owoce

Anyż to zarówno doskonała przyprawa, jak i roślina lecznicza. Podobnie, jak majeranek, znana jest w Polsce od średniowiecza.
To zioło jednoroczne, niezwykle cenne – miododajne. Owoce, które znajdują się w Herbacie Mistrzowskiej zawierają wartościowe tłuszcze roślinne, związki białkowe, cukry oraz sole mineralne. Między innymi dzięki temu, wykazują bardzo pozytywny wpływ na Twoje zdrowie:

  • zwiększają perystaltykę jelit, przyspieszają metabolizm
  • zwiększają wydzielanie soku trawiennego w przewodzie pokarmowym, regulują trawienie, działają lekko rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit oraz wiatropędnie, zmniejszają nadmierną fermentację w jelitach
  • pobudzają pracę błon śluzowych gardła, krtani i tchawicy, wyzwalają odruch wykrztuśny
  • działają bakteriobójczo
  • oczyszczają krew ze szkodliwych produktów przemiany materii
  • wspomagająco przy laktacji – pobudzają wydzielanie mleka u matek karmiących

Majeranek jest rośliną jednoroczną, a w Polsce uprawia się go od średniowiecza. Dodajemy go do Herbaty Mistrzowskiej, gdyż tak jak ona – perfekcyjnie działa na cały organizm. Doskonale reguluje pracę między innymi układu pokarmowego oraz skutecznie rozgrzewa. Najlepsze właściwości zachowuje, porastając tereny ciepłe i nasłonecznione, i właśnie z takich obszarów go zbieramy, aby następnie ususzyć i dodać do jednej
z mieszanek.

  • zmniejsza zbyt silną fermentację w układzie pokarmowym, działa wiatropędnie i łagodzi zaburzenia trawienne
  • posiada delikatne działanie przeciwskurczowe na mięśnie gładkie jelit, dzięki czemu przeciwdziała kolce jelitowej, ale także bólom menstruacyjnym
  • działa odkażająco na jelita podczas biegunek oraz przeciwzapalnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego
  • zwiększa wydzielanie soku trawiennego, dzięki czemu ułatwia trawienie i wzmaga apetyt
  • wykazuje właściwości przeciwwirusowe i wykrztuśne – polecany przy przeziębieniu i nieżycie górnych dróg oddechowych – zmniejsza obrzęki błon śluzowych nosa
  • działa powlekająco, przeciwzapalnie i zmiękczająco
  • stosowany zewnętrznie – działa antyzapalnie, rozkurczowo i przeciwbakteryjnie
  • do użytku między innymi w formie maści na trudno gojące się rany – w tym zapalenia błony śluzowej nosa oraz do przygotowania aromatycznych kąpieli rozgrzewająco-odprężających,
    a także takich stosowanych przy reumatyzmie i ogólnym osłabieniu
  • rozgrzewa
  • działa łagodnie przeciwnerwicowo
  • wspomagająco przy bólach głowy i migrenie
MAJERANEK – LIŚCIE
Majeranek